fbpx

22 ianuarie, 2025

Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a anunțat miercuri, într-o conferință de presă organizată pe holurile instituției, reducerea numărului de angajați ai Senatului României cu 178 de posturi. Reorganizarea ar urma să fie făcută în baza a două memorandumuri adoptate marți de Biroul Permanent.

Spre finalul conferinței, angajații instituției s-au alăturat presei să asculte declarațiile lui Ilie Bolojan, iar la final au început să-l huiduie pe președintele Senatului.

Parlamentarii se schimbă, angajații lor rămân

Ilie Bolojan a anunțat presa că a constatat că la Senat în loc ca angajații din cabinetele parlamentarilor să fie aleși de demnitari, „așa cum e practica peste tot”, unii angajați au contracte pe perioadă nedeterminată. 


„De-a lungul ciclurilor electorale au fost angajări peste angajări și am ajuns în situația în care o persoană care ocupă o funcție de conducere în Senat nu-și poate aduce oameni și găsește oameni deja angajați. Trebuie să urmăm această lege: vii cu un demnitar, pleci cu un demnitar, în așa fel încât să dea randament și să justifice postul pe care-l ocupă”, a precizat Ilie Bolojan. 

În plus, președintele Senatului a afirmat: „Am constatat că avem în multe locuri personal supradimensionat. Pe lângă fiecare comisie parlamentară sunt un număr de experți. Dacă la unele comisii se justifică, la altele nu”. Ilie Bolojan a dat exemplul Comisiei de regulament – ”care are o ședință la două luni” – și are 5 angajați.

Acces cu cartela electronică pentru verificarea prezenței la muncă

Ilie Bolojan a mai anunțat că în următoarele trei luni la Senat se va implementa accesul cu cartela electronică pentru angajați, pentru a se putea verifica dacă aceștia vin sau nu la muncă.  

„Am constatat că de multe ori prezența fizică la locurile de muncă lasă de dorit. Sens în care și aici trebuie luate măsuri. Cred că avem nevoie să avem un personal corect dimensionat, să avem un personal profesionist, în așa fel încât să nu risipim banul public, iar Senatul să fie o instituție care dă un exemplu”, afirmă președintele instituției.

În prezent, Senatul are 796 de angajați. Potrivit memorandumului adoptat marți, vor mai rămâne 618 posturi.

Ilie Bolojan: ”Sinecurile politice se vor încheia”


La finalul conferinței de presă, președintele Senatului s-a dus să discute cu angajații, care i-au reproșat că vrea să reorganizeze organigrama. Unii dintre angajaţi i-au reproşat că nu cunoaşte problemele reale ale instituției.

”Vor fi concursuri corecte şi cei care stăpânesc meserie le vor câştiga. Sinecurile politice se vor încheia. Am discutat cu sindicatele, accept orice discuţie, dar dacă credeţi că schimbaţi ceva în felul acesta, nu se va întâmpla”, a replicat Bolojan.

Bolojan a fost huiduit când s-a îndepărtat de angajaţii care au spus că au declanşat un protest spontan.

”Respectul faţă de cetăţeni trebuie să-l probăm nu prin huiduieli, ci prin ceea ce facem. În mod evident e anormal să angajezi fără concurs oameni pe durată nedeterminată. Trebuie să-şi probeze această chestiune prin concursuri corecte, prin profesionalism. Eu respect pe toată lumea, dar nu merge cu mine cu asemenea atitudine”, a subliniat Bolojan.

El a subliniat că aceia care sunt profesionişti nu au de ce să se teamă, dar nu este normal să fie plătiţi cei care au venit fără concurs şi nu îşi justifică existenţa.

Poziția sindicatului de la Senat


Sindicaliştii din Senat au transmis, marţi, dezacordul ferm faţă de măsurile de reorganizare a instituţiei, afirmând că această reorganizare este ”extrem de îngrijorătoare şi nebenefică”.

”Sindicatul Funcţionarilor Publici Parlamentari, Sindicatul Personalului Contractual şi Sindicatul Şoferilor din Senatul României îşi exprimă ferm dezacordul faţă de măsurile propuse de preşedintele Senatului, domnul Ilie Bolojan şi secretarul general al Senatului, domnul Mario Ovidiu Oprea, privind modul de abordare a reorganizării instituţiei precum şi a reducerii numărului de angajaţi.

Mai exact, fără o consultare aplicată cu sindicatele, fără o analiză amplă a complexităţii activităţii instituţionale, preşedintele şi secretarul general al Senatului intenţionează să reducă aproximativ 200 de posturi”, arată un comunicat de presă.

În finalul comunicatului se solicită:

  • Implementarea unei reorganizări bazate pe criterii transparente şi echitabile.

  • Respectarea drepturilor angajaţilor, inclusiv protejarea categoriilor vulnerabile, cum ar fi familiile monoparentale şi persoanele cu dizabilităţi.

  • Organizarea unei consultări pentru analizarea impactului măsurilor asupra funcţionării Senatului.

(Citește și: ”Planul de reducere a deficitului se bazează pe reducerea cheltuielilor de funcționare: de unde și cât vrea guvernul să taie”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: