Proiectul fuziunii într-o singură companie a hidrocentralelor cu centralele perdante pe cărbune este reluarea unor planuri mai vechi, care nu aveau „nici o treabă cu realitatea”, potrivit directorului general al Hidroelectrica, Bogdan Badea (foto).
Și planurile eșuate de înființare a companiilor Hidroenergetica şi Electra, din anii 2009 – 2010, au plecat de la același principiu, „de a ascunde pierderile în spatele celor mai performanți”, a amintit Bogdan Badea, într-o intervenșie la ZF Power Summit 2019.
„O spun cu toată convingerea, întrucât, prin această măsură, se încerca mixarea unei companii performante, care deţine capacităţi de producţie performante, cu capacităţi mai puţin performante, plecând de la premisa că ascundem pierderile în spatele celor mai performanţi. Din experienţele pe care le avem şi având în vedere ce s-a întâmplat cu Complexul Energetic Hunedoara, nu cred că aceasta este soluţia„, a spus Bogdan Badea.
Secretarul de stat din Ministerul Energiei Doru Vişan a anunțat marți că ministerul are în plan reorganizarea producţiei de energie din România prin unirea centralelor pe cărbune cu cele hidro, într-o companie nouă”.
(Citiți și: Planuri la Ministerul Energiei: O companie care să reunească Hidroelectica și CE Oltenia)
Invetiții blocate
Bogdan Badea a mai spus că Hidroelectrica are o strategie de diversificare a resurselor de producție și o parte din investiţiile companiei de 4,4 miliarde de lei este dedicate acestui obiectiv.
Planurile de investiții ale Hidroelectrica au fost puse „pe hold”, ca urmare a modificărilor legislative, a mai spus directorul Hidroelectrica.
OUG 114 („ordonanța lăcomiei”) a impus măsuri de plafonare a prețurilor și o taxă de 2% din cifra de afaceri a operatorilor din energie, taxe considerate de aceștia mult prea împovărătoare.