19 februarie, 2019

Ministerul Energiei plănuieşte înființarea unei noi companii care să vândă mai ieftin energia electrică, în urma administrării în comun a termocentralelor pe cărbune şi a hidrocentralelor.

„Structura actuală a producţiei de energie, monocombustibil, este cea mai păguboasă. (…) Statul este acţionar şi la Hidroelectrica, şi la cărbune. Cea mai bună combinaţie este cărbunele cu Hidroelectrica, într-o companie nouă”, a declarat, marţi, Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei, la ZF Power Summit.

O variantă ar fi înființarea unei companii care „să reunească Hidroelectrica şi Complexul Oltenia”, a mai spus Doru Vişan.


Complexul Energetic Oltenia şi Hidroelectrica acoperă fiecare circa 20% din consumul energetic din România.

Ideile nu sunt noi, ba chiar „această intenţie, anii trecuţi, ajunsese într-un studiu foarte avansat şi a fost blocată”, potrivit oficialului citat.

Pledoaria unui secretar de stat

Electricitatea  produsă de termocentralele pe cărbune este prin definiţie mai scumpă decât cea din hidrocentrale.

În plus, cele dintâi s-au confruntat cu scumpirea certificatelor verzi, pe care trebuie să le cumpere pentru a compensa emisiile în exces de CO2,  produse de tehnologia veche.


Numai CE Oltenia a trebuit să cheltuie aproape un miliard de lei anul trecut în acest scop.

„Creşterea preţului la certificatul de emisii a avut şi ea o influenţă majoră. Ea nu a fost nici măcar anticipată. A crescut de la 7 euro la 25 de euro, cu o medie de 23 de euro în ultimele luni. (…) Am avut un preţ marginal, dictat de cărbune, care şi-a internalizat costul cu certificatele de emisii şi, de aici, şi comportamentul celorlalţi participanţi la piaţă, care au pus la vânzare cantităţi mici cu preţuri mari”, a spus secretarul de stat Doru Vişan.

Ca urmare a prețurilor mari la electricitatea prosusă în țară, au crescut importurile, mai ieftine mai ales din Cehia – a argumentat Doru Vişan.

Dacă, în noiembrie, România exporta 40-50 de MW, în decembrie importul a fost de 198 de MW, iar în ianuarie importul a crescut la 400 MW.

Oficialul Ministerului Energiei a recunoscut că realizarea proiectului este complicată de faptul că Fondul Proprietatea este acţionar atât la Hidroelectrica cât şi la CE Oltenia şi aceste pachete ar trebui cumpărate de stat.

În cazul în care alăturarea celor două companii nu va fi posibilă, din aprilie s-ar impune o restructurare a sectorului cărbunelui, potrivit unui avertisment al lui Doru Vișan, citat de Agerpres.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: