Ne apropiem de finalul unui an care a testat rezistența omenirii și sistemelor economice, în contextul incidenței pandemiei coronavirus și consecințelor acestui șoc fără precedent în perioada postbelică, notează Andrei Rădulescu, director de Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania, într-o notă transmisă investitorilor.
Criza sanitară a modificat paradigme (inclusiv cele din perspectiva echilibrului macroeconomic) și a determinat tranziția spre un nou ciclu economic și foarte probabil spre o nouă lume, scrie el.
Cuvântul care a caracterizat cel mai bine anul 2020 a fost incertitudinea, care a atins niveluri record.
În contextul incidenței pandemiei autoritățile responsabile cu implementarea politicilor economice au lansat măsuri de relaxare fără precedent, cu un volum cumulat al programelor monetare neconvenționale și celor fiscal-bugetare și de venituri de aproximativ 20 trilioane de dolari.
Astfel, ponderea deficitului bugetar în PIB s-a majorat cu peste 10 puncte procentuale an/an în țările dezvoltate și cu aproximativ șase puncte procentuale an/an în statele emergente și în dezvoltare în 2020 spre nivelurile record de 14.2%, respectiv 10.4%, conform estimărilor Fondului Monetar Internațional (FMI).
De asemenea, estimările instituției financiare internaționale indică creșterea ponderii datoriei publice în PIB cu aproximativ 20 puncte procentuale an/an la peste 124% în țările dezvoltate și cu peste 9 puncte procentuale an/an la peste 61% în statele emergente și în dezvoltare în 2020.
Totodată, băncile centrale au implementat măsuri de relaxare fără precedent în 2020. Spre exemplu, volumul cumulat al activelor băncilor centrale din SUA, Zona Euro, China și Japonia s-a majorat cu peste 8 trilioane dolari de la începutul anului până în prezent.
Aceste măsuri coroborate cu eforturile din sfera medicală în direcția dezvoltării de soluții pentru contracararea pandemiei au contribuit la atenuarea incertitudinii și ameliorarea percepției de risc investițional începând cu trimestrul II.
În consecință, în ultimul trimestru din acest an indicii bursieri MSCI Global, S&P 500, Dow Jones, MSCI Asia Pacific au atins niveluri record, ceea ce exprimă premise pozitive pentru dinamica economiei reale pe termen scurt.
”Cu alte cuvinte, incertitudinea fără precedent de la începutul anului și persistența crizei sanitare (inclusiv intensificarea în Europa și SUA pe final de an) au fost contrabalansate de măsurile relaxate fără precedent de politică economică și de informațiile din sfera medicală (lansarea vaccinurilor și startul campaniei de vaccinare)”, notează economistul BT.
În acest context, perspectivele pentru evoluția economiei reale în 2021 sunt favorabile, susținute de premisele de diminuare în intensitate a crizei sanitare (pe măsura vaccinării), persistența unui nivel redus al costurilor reale de finanțare și programele fiscal-bugetare în implementare, cu premise de creștere cu dinamici anuale ridicate începând cu T2, inclusiv în contextul manifestării efectului bază.