24 martie, 2023

Brusc, liderii europeni se ”împierdică” unul de altul, într-o cursă de a ajunge cât mai repede în China, notează Politico, într-o analiză pe tema consecințelor vizitei lui Xi Jinping la Moscova.

Pe fondul îngrijorării crescânde că liderul chinez Xi Jinping își întărește sprijinul pentru războiul Rusiei din Ucraina, premierul spaniol Pedro Sánchez a anunțat joi că va zbura la Beijing săptămâna viitoare. Emmanuel Macron, președintele francez, are, la rândul său, o vizită oficială planificată pe 4 aprilie.

Mai mulți lideri ai Uniunii Europene au tras un semnal de alarmă la summitul de la Bruxelles, care a avut loc la sfârșitul acestei săptămâni, cu privire la sprijinul ostentativ al Chinei pentru Vladimir Putin, avertizând că nu pot sta pe loc în timp ce Beijingul și Moscova cimentează o alianță care riscă să arunce lumea mai adânc în criză.


Preocupările lor au urmat călătoriei de mare profil a lui Xi în capitala Rusiei, care a susținut poziția prietenului său de lungă durată, Putin.

Discuții după ușile închise

În timpul unei ședințe private la Bruxelles, Macron și-a îndemnat colegii să-și dubleze eforturile pentru a împiedica China să-și aprofundeze sprijinul pentru Rusia.

„Președintele francez a subliniat necesitatea de a depune cele mai mari eforturi pentru a ne asigura că China nu sprijină Rusia și capacitatea acesteia de a merge mai departe cu războiul”, a spus un oficial UE.

Mizele din dinamica geopolitică în schimbare sunt uriașe pentru UE, dar nu numai. Un parteneriat mai ferm între China și Rusia ar risca să escaladeze războiul din Ucraina într-un conflict între statele NATO și Beijing și Moscova.


În plus, există amenințarea unei ciocniri militare între Beijing și Washington, din cauza Taiwanului, despre care analiștii occidentali spun că prezintă un risc tot mai mare de invazie de către forțele chineze.

Nu doar tensiunile militare cresc. Atenție la securitate și comerț

Chiar și fără o escaladare militară, tensiunile cresc între Beijing și Occident pe teme de securitate și comerț. În ultimele săptămâni, o serie de guverne europene au impus companiei de social media TikTok, deținută de China, varii restricții, pe fondul îngrijorării că dominația Beijingului asupra tehnologiei reprezintă un risc de securitate pentru Occident.

În același timp, guvernele UE elaborează planuri pentru a-și limita dependența de China pentru materii prime critice, cum ar fi litiul pentru bateriile de mașini electrice.

Cu toate că liderii UE și-au exprimat temeri cu privire la relațiile mai strânse Moscova-Beijing, nu a existat un consens la Bruxelles cu privire la faptul dacă blocul în ansamblu ar trebui să adopte o nouă abordare față de China.

S-ar putea să mai avem nevoie de China

„China nu este perfectă, dar s-ar putea să avem nevoie de ea într-o zi”, a spus un oficial al UE. „Mai multe state membre împărtășesc această opinie”.

Alții, totuși, sunt aparent în favoarea unei linii mai dure față de China, având în vedere situația.

În timpul călătoriei sale la Moscova de săptămâna aceasta, Xi nu a făcut promisiuni publice de sprijin militar pentru Rusia. Cu toate acestea, oficialii americani au avertizat cu privire la disponibilitatea Beijingului de a acorda ajutor Moscovei.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: