20 aprilie, 2023

ANAF a aplicat sancţiuni contravenţionale (amenzi şi confiscări) în valoare de 38,5 milioane lei, în urma controlării, în primele trei luni ale anului, a 7.162 de persoane fizice și juridice, conform unui mesaj postat pe Facebook de președintele instituției, Lucian Heiuș.

De asemenea, în aceste cazuri, au fost calculate implicații fiscale în valoare de 1,1 miliarde lei lei, în urma acestor controale.

Controale fiscale

De asemenea, în primul trimestru din 2023, instituţia a efectuat 14.160 controale fiscale la contribuabili persoane juridice şi fizice – 10.184 la contribuabili persoane juridice şi 3.976 la contribuabili persoane fizice.


Dintre acestea, 5.710 au fost inspecţii fiscale, 5.806 verificări documentare la contribuabili persoane juridice şi fizice, şi 2.644 controale inopinate la contribuabili persoane juridice şi fizice, în vederea cuantificării riscului fiscal.

„În urma inspecţiilor fiscale au fost stabilite sume suplimentare în valoare totală 612,9 milioane lei şi a fost diminuată pierderea fiscală cu suma de 1.889,7 milioane lei. În urma verificărilor documentare au fost stabilite sume suplimentare în valoare totală de 115,3 milioane lei. Totodată, urmare a acţiunilor de control fiscal au fost aplicate 432 amenzi în valoare totală de 1,3 milioane lei, au fost înaintate organelor de urmărire penală un număr de 63 sesizări pentru un prejudiciu total de 61,3 milioane lei, au fost instituite 54 măsuri asigurătorii în valoare de 79,5 milioane lei”, a precizat şeful Fiscului.

(Citește și: „Gaura de la buget / Premierul Ciucă a găsit vinovații: marii contribuabili. Cât economisesc ministerele, ce măsuri ia guvernul„)

Verificare documentară

În ceea ce priveşte activitatea de verificare documentară, în trimestrul I 2023 au fost finalizate 442 de acţiuni, din care 359 cu emiterea unor decizii de impunere, valoarea obligaţiilor stabilite însumând 99,4 milioane lei. Dintre acestea, 65 verificări documentare au fost realizate în domeniul tranzacţiilor cu criptomonede, valoarea creanţelor fiscale suplimentare stabilite fiind de 9,7 milioane lei.

Totodată, ca urmare a acţiunilor de control desfăşurate de către inspectorii DGAF, în trimestrul I 2023, prin conformare voluntară, au fost declarate/achitate de către contribuabili la bugetul general consolidat al statului, obligaţii fiscale suplimentare în valoare de 62,4 milioane lei.

Datele, prezentate în ziua în care premierul le-a cerut ministrului Finanțelor (PSD) și șefului ANAF (PNL) să colecteze sumele datorate de marii contribuabili


Președintele ANAF a făcut publice aceste date joi, când premierul Nicolae Ciucă a declarat, la începutul ședinței de Guvern, că deficitul de colectare din primele trei luni ale anului a fost procat de marii contribuabili, care nu și-au plătit datoriile. Prim-ministrul a făcut un apel la aceste companii să-și plătească taxele și impozitelor, iar, pe de altă partea, le-a cerut instituțiile de colectare să recupereze sumele datorate de contribuabili.

„Am luat decizia ca la nivelul guvernului – o decizie pe care am discutat-o și în coaliție – să identificăm acele măsuri fiscale prin care să chibzuim mai bine cheltuielile, astfel încât să ne asigurăm că la finalul anului ne încadrăm în limitele de deficit. Toate aceste măsuri au survenit din momentul în care la finalul primului trimestru am constatat că există un deficit în colectare. Deficitul aparține preponderent marilor contribuabili. Fac apel public către marii contribuabili să își plătească datoriile către stat și în același timp dau o sarcină instituțiilor statului să facă în așa fel încât să-și îndeplinească sarcinile de serviciu și să asigure colectarea acestor venituri”, a declarat premierul, joi, în deschiderea ședinței de Guvern.

El a cerut șefilor de la Finanțe, ANAF, mari contribuabili și de la Vamă să se ocupe de colectarea sumelor.

„Sunt elemente pe care le-am discutat cu domnul ministrul Câciu, cu șeful ANAF Heiuș, cu șeful de la marii contribuabili Mișa, cu șeful de la Vamă Mihei. Toți acești conducători de instituții trebuie să înțeleagă că este nevoie de o coordonare foarte bună între instituții, dar în același timp și de o coordonare și de un dialog cu cei care lucrează în mod nemijlocit. Este o problemă a noastră, a Guvernului, pe care o rezolvăm”, a afirmat el.

Premierul a precizat că Guvernul va prezenta săptămâna viitoare măsuri fiscale care să eficientizeze cheltuirea banilor publici, însă el a precizat că nu vor fi „măsuri de austeritate”, nu vor afecta investițiile și de asemenea nu vor fi introduse taxe și impozite noi.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: