21 iulie, 2020

Liderii UE au ajuns abia marți dimineață la un acord asupra planului de relansare economiă ce presupune ca UE să împrumute 750 miliarde euro de pe piețele internaționale, bani care vor fi investiți apoi în cele 27 state membre.

Fondul de recuperare va fi compus din 390 miliarde euro granturi și 360 miliarde credite. Fondul este o componentă a următorului Buget multianual UE, stabilit la suma de 1,074 trilioane euro pentru următorii 7 ani, aprobat de asemenea de liderii UE.


Acordul a fost atins la ora 06.30 (ora Bucureștiului) în cea de-a cincea zi a summit-ului UE, unul dintre cele mai lungi din istoria Uniunii Europene.

Deocamdată nu au fost comunicate detaliile înțelegerii, dar președintele Comisiei, Ursula von der Leyen a afirmat, potrivit Politico, că este ”regretabil” că anumite domenii, precum Sănătatea, au bugetele reduse în acest acord final.

Summit-ul de la Bruxelles, început săptămâna trecută, vineri, a fost prima reuniune în persoană a liderilor UE de la impunerea restricțiilor, în mai, din cauza coronavirus.

(Citiți și: ”Klaus Iohannis: România va avea la dispoziție de 80 de miliarde de euro fonduri europene pentru dezvoltare”)

Bugetul multianual a fost foarte greu de creionat în primul rând din cauza Brexit, care a lăsat o ”gaură” de 10 miliarde euro anual în bugetul UE.


Președintele Consiliului, Charles Michel, a avut o misiune foarte dificilă în încercarea de a apropia punctele de vedere naționale în principal în ceea ce privește Fondul de recuperare economică.

Franța și Germania au propus în mai ca Fndul de relansare să conțină 500 miliarde euro granturi și 250 miliarde euro credite. Decizia de a lansa datorie comună este una care favorizează majoritatea statelor membre, puține fiind cele care ar putea obține condiții de creditare mai avantajoase decît o poate face UE.

Decizia poate reprezenta un pas semnificativ către integrare fiscală.

(Informație în curs de actualizare) 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: