Firma de stat SPP, operatorul rețelei de gazoducte din Slovacia, a început să importe gaze naturale rusești via gazoductul TurkStream de la 1 februarie, iar livrările sunt așteptate să se dubleze începând din luna aprilie, a declarat joi președintele SPP, Vojtech Ferencz pentru presa locală, transmite Reuters.
SPP nu are de gând să pună capăt contractului existent cu grupul rus Gazprom, care expiră în 2034, a mai spus Vojtech Ferencz pentru portalul de știri Dennik N.
În prezent, TurkStream este singura sursă de gaz rusesc transportat prin conducte către Europa, tranzitul fiind asigurat prin Turcia și Bulgaria. În fiecare an, prin aceasta trec aproximativ 14-15 miliarde de metri cubi de gaz, dar livrările au început deja să crească pe final de 2024 în anticiparea expirării contractului pentru furnizarea de gaz rusesc către Europa prin Ucraina, la 31 decembrie 2024.
Printre clienții de bază ai Rusiei pe coridorul Marea-Neagră-Turcia-Bulgaria se numără Ungaria, care a primit recent asigurări de la noul guvern bulgar că aprovizionarea prin TurkStream va continua. În prezent, mare parte din necesarul de gaze naturale al Ungariei este asigurat prin TurkStream, care aduce pe sub Marea Neagră gaze rusești în Turcia, iar apoi în sistemul european prin Bulgaria.
Atât Slovacia cât și Ungaria au făcut presiuni în ultimele luni pentru reluarea livrărilor de gaze rusești, iar Ungaria a primit asigurări în ianuarie, de la guvernul bulgar, că aprovizionarea prin TurkStream va continua.
Turcia a intermediat „înțeparea” Slovaciei la TurkStream
Premierul slovac, Robert Fico, a declarat luna trecută că președintele Rusiei, Vladimir Putin, a promis Slovaciei că grupul Gazprom va găsi o rută alternativă pentru a livra cantitățile de gaze prevăzute în contractul pe termen lung cu SPP.
Fico a avut în ianuarie o vizită la Ankara, unde a discutat cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan despre potențialul încheierii unui contract pentru tranportul unor gaze rusești. Bloomberg scria atunci că liderul slovac este în căutarea unei alternative după închiderea tranzitului de gaz rusesc prin Ucraina.
Erdogan a afirmat în conferința de presă comună cu Fico că va vorbi direct cu Putin despre „nevoile de gaze naturale ale Slovaciei”. În același timp, președintele turc a anunțat atunci că l-a însărcinat pe ministrul său de externe să înceapă discuțiile cu Rusia.
Compania de stat însărcinată cu transportul de gaze a Slovaciei, Slovensky Plynarensky Priemysel AS, este una din puținele entități din Europa cu un contract pe termen lung cu Gazprom.
Rusia și Turcia au lansat în mod oficial gazoductul TurkStream, cu o capacitate de 31,5 miliarde metri cubi pe an, în luna ianuarie 2020.
TurkStream a livrat cantități record de gaze rusești către Europa, după încheierea tranzitului prin Ucraina
Livrările de gaze rusești către Europa realizate prin gazoductul TurkStream au crescut cu 26,7% în ianuarie 2025 față de ianuarie 2024, la un maxim istoric, potrivit datelor la Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de gaze (ENTSOG).
În ritm lună/lună, creșterea livrărilor este mai moderată, de doar 2%, dar creșterea anuală exprimă mult mai bine mutarea livrărilor pe TurkStream în condițiile încheierii contractului de tranzit prin Ucraina pentru gazul rusesc.
Astfel, exportul de gaze naturale prin punctul Strandja 2-Malkoclar, care se află la granița bulgaro-turcă, s-a ridicat, în perioada 1-31 ianuarie, la 1,56 miliarde de metri cubi, sau o medie de 50,3 milioane de metri cubi pe zi. Cantitatea este cu 26,7% mai mult față de aceeași lună a anului trecut, când exportul a fost de 1,23 miliarde de metri cubi cu o medie de 39,7 milioane de metri cubi pe zi.
Maximul anterior a fost atins cu o lună mai devreme, în decembrie 2024, când exporturile de gaze rusești prin coridorul turc către Europa s-au cifrat la aproximativ 1,53 miliarde de metri cubi, cu o medie de 49,35 milioane de metri cubi pe zi.
(Citește și: ”Republica Moldova este asigurată cu gaze naturale pentru întregul sezon de încălzire, anunţă Moldovagaz”)
***