Salariul minim va fi majorat la 4.050 lei, de la 3.700 de lei în prezent, începând cu 1 ianuarie 2024, conform proiectului de HG aprobat miercuri de către Guvern. Impactul majorării, de la 3.700 de lei în prezent, este de aproape trei miliarde de lei, din care un miliard vor costa contribuțiile mărite pe care statul le va plăti pentru bugetarii vizați, iar aproape două miliarde fi fondurile suplimentare suportate de companii și, totdată, suma ce se va adăuga în plus la fondul de pensii și la cel al sănătății.
Astfel, în luna decembrie 2024 tariful orar este de 22,024 lei/oră pentru un program complet de lucru
168,000 ore pe lună, iar din luna ianuarie 2025 tariful orar va fi de 24,496 lei/oră pentru un
program complet de lucru de 165,334 ore/lună.
În urma majorării, ponderea celor remunerați cu salariul minim va fi de 33,5% (1,824 milioane persoane) din totalul angajaților, preponderent din comerț, transporturi și întreprinderile mici și mijlocii, unde nivelul salariilor este mai mic față de medie, ceea ce va avea influențe asupra creșterii cheltuielilor cu forța de muncă.
BNS: Ministrul Finanțelor a emis aviz negativ după discuțiile din CES, deși patronatele au fost de acord cu majorarea
Organizațiile sindicale şi patronale reprezentative au fost de acord cu această majorare, la discuțiile de pe 16 octombrie 2024, însă ministrul Finanțelor a emis aviz negativ, în urma dezbaterii proiectului de HG în Consiliul Economic și Social (CES), conform confederației Blocul Național Sindical (BNS).
„Această decizie importantă reflectă un efort comun al partenerilor sociali şi va aduce beneficii semnificative pentru aproximativ 1 milion de angajaţi din România. Creşterea salariului minim este un pas firesc care va genera, în mod natural, şi alte creşteri salariale, contribuind la îmbunătăţirea nivelului de trai al angajaţilor. Blocul Naţional Sindical apreciază poziţia responsabilă a părţii patronale, care, în cadrul Consiliului Economic şi Social (CES), a votat pentru un aviz favorabil pe proiectul de Hotărâre de guvern privind majorarea salariului minim. Această decizie demonstrează că dialogul social constructiv poate duce la rezultate benefice pentru toate părţile implicate”, explică BNS, într-un comunicat.
BNS a constat însă, că „ministrul de Finanţe (…), care, deşi a participat activ la discuţiile din cadrul Consiliului Naţional Tripartit şi nu a formulat obiecţii, a emis ulterior aviz negativ asupra acestei Hotărâri de Guvern”.
„În contextul tumultuos al alegerilor din această perioadă, considerăm cu atât mai necesar ca Ministerul Finanţelor să ofere explicaţii clare şi transparente privind motivele acestei decizii contradictorii. Este important ca deciziile guvernamentale să rămână consecvente şi să reflecte angajamentele luate în faţa partenerilor sociali. Blocul Naţional Sindical consideră că majorarea salariului minim are un impact pozitiv nu doar asupra angajaţilor, ci şi asupra veniturilor bugetare, contribuind la creşterea consumului şi la consolidarea economiei. Adoptarea noii valori a salariului minim reprezintă o victorie importantă pentru dialogul social, iar Blocul Naţional Sindical rămâne un partener activ în promovarea drepturilor lucrătorilor şi în susţinerea unei economii echitabile şi sustenabile”, precizează BNS.
****