22 octombrie, 2024

Mecanismul de stabilire a nivelului salariului minim conform prevederilor Directivei europene privind salariul minim decent a fost adoptat marți de către deputați. Majorarea se va opera anual, în urma negocierilor cu patronatele și sindicatele și luând în considerare evoluția unui set de indicatori precum puterea de cumpărare asigurată de acest venit.

Directiva salariului minim european recomandă statelor membre să stabilească un mecanism riguros de majorare, care să țină cont și de coșul de consum ce permite un trai decent, dar și productivitatea muncii.

Conform unui proiect de Hotărâre de Guvern, anul viitor salariul minim va crește la 4.050 lei, ceea ce va aduce bugetului un plus de aproape două miliarde de lei, în 2025.


Aceste majorări trebuie țină cont de nivelul orientativ stabilit de România, pentru salariul minim european, la o pondere între 47% – 52% în câștigul salarial mediu brut, considerat indicator de referință pentru evaluarea gradului de adecvare.

Legea pleacă la promulgare, Camera Deputaților fiind forul decizional îna cest caz.

„Salariul de bază minim brut reprezintă suma minimă la care are dreptul salariatul pentru munca prestată, stabilit prin act normativ sau prin contractul colectiv de muncă. Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă suma stabilită anual prin hotărâre a Guvernului, (…) corespunzătoare programului normal de muncă, în scopul îmbunătăţirii condiţiilor de trai şi de muncă, în special a gradului de adecvare a salariului minim, în vederea asigurării unui nivel de trai decent. Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte anual prin hotărâre a Guvernului şi se aplică de la data de 1 ianuarie a anului următor, cu actualizarea periodică o dată pe an, după consultarea confederaţiilor sindicale şi patronale reprezentative la nivel naţional”, menționează proiectul de lege aprobat marți.

Criteriile de stabilire și actualizare a salariului minim garantat

Legea prevede o serie de criterii minime în funcție de care se va proceda majorarea anuală și pe baza cărora se vor purta negocierile tripartite:

  • puterea de cumpărare a salariului minim, luând în considerare costul vieții

  • nivelul general al salariilor și distribuția acestora

  • rata de creștere a salariilor

  • nivelurile și evoluțiile productivității la nivel național pe termen lung

  • indicatorii statistici naționali comunicați de Institutul Naţional de Statistică și Comisia Națională de Strategie și Prognoză

  • setul de indicatori anuali de monitorizare şi evaluare de impact asupra mediului economic și social

  • modul de realizare a analizelor suport şi de monitorizare a evoluției salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în funcție de nivelul orientativ între 47% – 52% al ponderii valorii salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată în câștigul salarial mediu brut, considerat indicator de referință pentru evaluarea gradului de adecvare.

Obligativitatea creșterii salariului minim după o vechime de doi ani

Se menține prevederea actuală în vigoare, conform căreia salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului poate fi acordat unui salariat pentru o perioadă de maximum 24 de luni, de la data încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, salariatului i se acordă un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, fără însă ca legea să stabilească un prag nimim al acestei majorări.

„Nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului de bază minim brut stabilit prin act normativ sau a nivelului salarial minim stabilit prin contractul colectiv de muncă aplicabil se pedepseşte cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei pentru fiecare persoană pentru care s-a constatat nerespectarea acestor dispoziţii legale, fără a depăşi valoarea cumulată de 200.000 lei”, mai prevede proiectul.

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă penală fapta persoanei care, în mod repetat, stabileşte pentru salariaţii încadraţi în baza contractului individual de muncă salarii sub nivelul salariului de bază minim brut prevăzut în această lege.

4.050 lei, salariul minim, de la 1 ianuarie 2025. Impactul – 2 mld. lei, venituri bugetare suplimentare

Pentru anul viitor, Ministerul Muncii a elaborat un proiect de HG prin care salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi majorat la 4.050 lei lunar, cu 9,46 % mai mare decât cel din prezent (3.700 de lei), de la 1 ianuarie 2025.

Ca de fiecare dată, această majorare va aduce fonduri suplimentare la bugetul de stat. Impactul majorării de anul viitor este estimat la aproape două miliarde de lei, pe următoarele componente:

  • veniturile din impozitul pe venit vor crește cu 442,271 milioane de lei

  • aproximativ 2,535 miliarde de lei, fonduri suplimentare colectate din contribuțiile la asigurări sociale

  • totalul acestor intrăi este de aproape trei miliarde, însă statul va plăti și el mai mult pentru bugetarii cu salarii minime, peste un miliard de lei, astfel încât impactul final este de aproximativ două miliarde lei în favoarea statului

În urma majorării, ponderea celor remunerați cu salariul minim va fi de 33,5% (1,824 milioane persoane) din totalul angajaților, preponderent din comerț, transporturi și întreprinderile mici și mijlocii, unde nivelul salariilor este mai mic față de medie, ceea ce va avea influențe asupra creșterii cheltuielilor cu forța de muncă.

Urmează a fi îndeplinită procedura privind efectuarea testului IMM, prevăzută de Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii.

(Citiți și: ”România și reforma salariului minim european: Cum vor arăta tranșele salariale după 1 iulie – Cum s-au pregătit statele UE pentru termenul de implementare”)

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: