6 aprilie, 2021

La trei luni de la debutul campaniilor de vaccinare împotriva coronavirus, doar cinci, respectiv 4, state membre au îndeplinit obiectivele de etapă al Comisiei Europene: vaccinarea a minim 80% dintre persoanele cu vârsta peste 80 de ani și vaccinarea a minim 80% dintre angajații sistemelor de sănătate și asistență sociale.

Nu este clară performanța României din cauză că Bucureștiul nu transmite date defalcate Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).


Și nu este singura veste proastă la nivel european: AstraZeneca a livrat milioane de doze mai puțin decât era previzionat pentru trimestrul I, iar multe state UE au oprit utilizarea acestui vaccin pe considerente de siguranță. Johnson & Johnson nu va livra prima doză decât după jumătatea lunii aprilie și în ciuda greutăților de aprovizionare, statele membre nu utilizează toate vaccinurile primite.

La sfârșitul Trimestrului I, Politico a analizat ritmul vaccinării în Europa și șansele ca Uniunea Europeană să atingă următoarea ținta stabilită : vaccinarea a cel puțin 70% din populația adultă.

Primele obiective ratate

Potrivit datelor ECDC, doar 5 state UE au depășit pragul de 80% al persoanelor peste 80 de ani care au fost vaccinate împotriva coronavirus. La nivelul Uniunii, în medie, mai puțin de 60% dintre persoanele din această categorie de vârstă au fost vaccinate.

În ceea ce privește angajații sistemelor de sănătate și asistență socială, doar 14 state membre au raportat ECDC situația, din care rezultă că doar 4 au atins obiectivul de vaccinare.


Cifrele conținute de grafice sunt actualizate la data de 28 martie. Potrivit ECDC, Germania, Țările de Jos, România și Spania nu transmit date defalcate pe grupe de vârstă. Politico a introdus aceste state în statistica generala folosind date de la nivel național, acolo unde acestea sunt disponibile.

Rata curentă de vaccinare la nivel european plasează acum România la coada clasamentului, deși aceasta a avut un start foarte bun în debutul campaniei de vaccinare:

Livrările de vaccin – între speranțe și realitate

Până la finalul lunii martie, UE aștepta cel puțin 150 de milioane de doze de vaccin. A rămas cu mult sub acest obiectiv – dar există însă o mare variație în ceea ce privește performanța producătorilor.

Cel mai performant s-a dovedit BioNTech/Pfizer, care și-a depășit obiectivulde a furniza în TI 60 de milioane de doze, livrând 67 de milioane de doze până la data de 31 martie. Compania lucrează la creșterea producției, cu ajutorul unei noi fabrici din Marburg, Germania, estimând livrări de până la 200 milioane doze în TI.

Moderna și-a atins ținta de livrări de 10 milioane doze în TI, Oxford/AstraZeneca abia ajunge la pragul minim estimat de 31 de milioane de doze de vaccin, iar Johnson & Johnson nu a livrat nimic, promisiunile fiind că primele doze apar în aprilie 2021.

Statistica europeană arată că doar Lituania a folosit integral dozele de vaccin anticoronavirus primite, restul statelor păstrând în rezervă o anumită cantitate. Scopul rezervelor ar putea fi explicat de faptul că statele vor să se asigure că au suficiente zoze de rapel. Tot la rezerve ar putea intra și vaccinuri AstraZeneca, mai ales după campania care a exacerbat anumite riscuri asociate utilizării acestui produs- informații de acest tip au apărut în Franța și Germania.

Vaccinul BioNTech/Pfizer asigură baza campaniilor de vaccinare. Pe fondul unei insuficiente aprovizionări, mai multe state au început să caute alți furnizori – Ungaria a primit în martie 500.000 de doze de vaccin rusesc și 1,1 milioane de doze de vaccin din China. Slovacia a primit în martie 200.000 de doze de Sputnik V.

”Mixul” de vaccin arată astfel:

Țintele pentru T2 – scenariul optimist

La modul ideal, UE ar urma să primească în jur de 470 milioane de doze de vaccin până la filalul lunii iunie.

Estimările nu iau în calcul noi produse autorizate de către Agenția Europeană a Medicamentului, care în prezent are pe masă dosarul unui vaccin produs de Novavax, companie cu care Comisia Europeană se află în prezent în negocieri pentru achiziție, cererea CureVac, al cărui vaccin deja face obiectul unui contract de livrări semnat de Comisie și solicitarea de autorizare a vaccinului rusesc Sputnik V.

Dacă toate companiile își vor respecta graficele de livrare, Consiliul UE a estimat că peste jumătate din populația Uniunii va fi imunizată până la sfârșitul lunii iunie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: