fbpx

24 ianuarie, 2025

Ministerul Apărării organizează, vineri, ceremonii militare şi religioase dedicate sărbătoririi a 166 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române. În Bucureşti, este organizat un cermonial şi se depun coroane de flori la statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Dealul Patriarhiei Române. Spre deosebire de alți ani, nici președintele, nici premierul nu au în program participarea la evenimente publice.

”În fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de voinţă politică al liderilor din cele două principate româneşti (Moldova şi Ţara Românească) şi prima etapă în crearea statului unitar român modern. Ziua de 24 ianuarie 1859, ziua alegerii lui Alexandru Ioan Cuza la Bucureşti ca domnitor al Ţării Româneşti, după ce la 5 ianuarie fusese ales la Iaşi domnitor al Moldovei, este ziua când s-au împlinit aspiraţiile naţionale ale revoluţionarilor de la 1848 care înscriseseră în programele lor idealul unirii Principatelor drept «cheia de boltă fără de care s-ar prăbuşi întreg idealul naţional»”, a transmis MApN.

Ziua Unirii, sărbătorită în avans la Sibiu

Academia Forțelor Terestre Sibiu, cu susținerea mai multor insituții publice din Sibiu, a organizat joi o horă în fața Cercului Militar Sibiu. Evenimentul este unul simbolic, menit să ne aducă aminte de Mica Unire realizată în 24 ianuarie 1859, însă a fost sărbătorit cu o zi înainte pentru că vineri este declarată zi liberă, astfel că funcționarii au preferat să stea acasă, scrie Turnul Sfatului.


La eveniment nu a participat niciun lider major de instituție publică din Sibiu, primarul Astrid Fodor trimițând în loc un viceprimar, prefectul a trimis un subprefect, iar președinta Consiliului Județean a trimis un vicepreședinte.

Fără prezența studenților Academiei Forțelor Terestre și cea a elevilor aduși special la eveniment, autoritățile nu ar fi putut forma nici măcar o horă mică, cât să înconjoare monumentul din fața Cercului Militar, mai scrie Turnul Sfatului.

Ziua Unirii fără discursuri, la Iaşi

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a anunţat că, vineri, de Ziua Unirii Principatelor Române, pe scena amplasată în centrul oraşului nu vor mai urca politicieni şi nici nu vor exista discursuri, el recunoscând că evenimentul ar fi politizat, în condiţiile în care ”lumea este încă tensionată”.

Primarul Chirica a afirmat că nici el nu va urca pe scenă şi că nu va ţine vreun discurs.

”Lăsăm doar aspectul istoric şi de sărbătoare naţională. Am avut o discuţie şi cu preşedintele partidului din care fac parte (PNL – n.r.) şi am recomandat că nu este cazul la acest 24 ianuarie să facem un eveniment politic sau o prezenţă pe scenă, pentru că lumea este încă tensionată după rezultatul alegerilor la primul tur de la prezidenţiale. Sigur că uşa rămâne larg deschisă pentru orice lider politic. Nu i-a interzis nimănui domnului George Simion, care va veni la Iaşi, să participe. Eu mă refer la posibilitatea de a nu crea o dispută, pentru că acum România este foarte împărţită”, a explicat Chirica.


Potrivit Primăriei ieşene, pe 24 ianuarie, în Piaţa Unirii vor fi depuneri de coroane la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, se va ţine o slujbă religioasă, după care va avea loc defilarea militarilor. 

Lideri politici la Focșani

La adunarea festivă de la Focșani, organizată după ora prânzului, sunt totuși așteptați să participe lideri politici naționali, printre care Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr și liderul AUR, George Simion, fostul premier Ludovic Orban, dar și parlamentari și miniștri.

Conform programului anunțat de organizatori, evenimentul din Piața Unirii va începe cu onorul militar, fiind urmat de salutul Drapelului de Luptă, intonarea imnului național, alocuțiuni ale oficialilor prezenți, un moment artistic de evocare istorică intitulat ”Focșani, Oraș al Unirii”, urmat de defilarea detașamentului de onoare. După defilare, toți cei prezenți se vor prinde în Hora Unirii.

(Citește și: ”Repatriot: ”Unirea de care avem nevoie acum este orientată spre performanța organizațiilor românești”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: