12 mai, 2021

UPDATE. Curtea Europeană de Justiție a anulat miercuri decizia din 2017 a Comisiei Europene prin care a cerut Amazon să plătească Luxembourg taxe de 250 milioane euro. Decizia de miercuri, scrie Wall Street Journal, se adaugă altor procese legate de fiscalitate pierdute de Comisia Europeană – cazurile Apple și Starbucks.

Informația de bază:


Judecătorii UE decid miercuri dacă Amazon a primit beneficii fiscale ilegale de 250 de milioane de euro în Luxembourg. Este unul dintre eforturile Comisarului pentru Concurență Margrethe Vestager de a limita înțelegerile fiscale din UE care denaturează concurența.

Comisarul Vestager a cerut, în 2017, Luxembourg să recupereze impozite neplătite de gigantul american de comerț electronic. Luxemburg și Amazonul au contestat, separat, decizia la Tribunalul UE.

Potrivit Politico, într-un alt caz – care ar putea oferi un precedent mai important pentru impozitarea multinaționalelor – aceeași curte europeană va emite, tot miercuri, o hotărâre care ar obliga și gigantul energetic francez Engie  să plătească în Luxembourg o factură de 120 de milioane euro.

Comisarul Vestager mai investighează în prezent dosare similare care vizează taxele plătite de Ikea și Nike în Țările de Jos și taxele plătite de Huhtamäki în Luxembourg.


Până în prezent, judecătorii europeni au susținut Comisia în cazul său împotriva Fiat din Luxembourg și au confirmat principiul utilizării normelor UE antisubvenții pentru a combate evaziunea fiscală de către multinaționale. Comisia a pierdut însă bătălii similare împotriva Starbucks și Apple.

Cazul Amazon datează din 2006, când compania și-a mutat marea majoritate a profiturilor sale europene către o filială fără angajați și care nu este supusă impozitării în Luxembourg. Bruxelles a susținut că aceste profituri ar fi trebuit să fie înregistrate într-o altă filială luxemburgheză cu personal real (peste 500 în 2014) și cu activități reale și, prin urmare, supusă ratei impozitului pe profit de 29% din Luxemburg.

Amazon a susținut în instanță că succesul său constă în numele de marcă și în tehnologia IP protejată, care este generată în SUA, prin urmare, este îndreptățită să ”parcheze” profiturile obținute în Europa în Luxemburg înainte de a le repatria în America.

Decizia de miercuri, indiferent care va fi aceasta, poate să fie atacată la cea mai înaltă instanță din Europa, Curtea de Justiție a UE.

În celălat dosar, Comisarul Vestager afirmă că, în baza unor înțelegeri fiscale preferențiale, Engie a plătit efectiv, timp de aproape 10 ani, un impozit pe profit de 0,3% pentru anumite venituri înregistrate în Luxembourg.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: