Trupele ruse au cucerit cea mai mare centrală nucleară din Europa, de la Zaporojie, după un incendiu declanșat de un bombardament puternic.
Nu au fost înregistrate modificări ale radiațiilor, dar orice pierdere a capacității de a răci combustibilul nuclear ar duce la „emisii radioactive semnificative” care ar putea „depăși toate accidentele anterioare ale centralelor nucleare”, au spus autoritățile ucrainene.
Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Mariano Grossi, s-a oferit să călătorească în Ucraina pentru a facilita discuții cu Rusia menite să garanteze securitatea centralelor nucleare în timpul conflictului.
(Citiți și: ”Live text, ziua a 9-a: Incendiu la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa. Rusia, acuzată de ”terorism nuclear””)
”Situația „continuă să fie extrem de tensionată și provocatoare”, a spus Grossi. Consiliul de Securitate ONU se reunește vineri seara pentru a discuta atacul asupra centralei nucleare ucrainene.
Peste 1,2 milioane de refugiați
Peste 1,2 milioane de oameni au fugit din Ucraina în țările vecine de când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă pe 24 februarie. Cifra a fost anunțată vineri de ONU, și include aproximativ jumătate de milion de copii.
Presa internațională s-a aplecat vineri în special asupra crizei umanitare generate de război. Bombele armatei ruse cad la întâmplare, lovind locuințele rezidenților.
Drepturi pentru refugiați acordate de UE
Consiliul UE a adoptat vineri, în unanimitate o decizie privind protecția temporară a migranților din Ucraina din cauza afluxului masiv de persoane care fug ca o consecință a războiului.
Protecția temporară este un mecanism de urgență care urmărește să ofere o protecție imediată și colectivă (adică fără a fi necesară examinarea cererilor individuale) persoanelor strămutate care nu sunt în măsură să se întoarcă în țara lor de origine.
Aceste drepturi includ ședere, acces la piața muncii și locuință, asistență medicală și acces la educație pentru copii.
Herson, rusificat în vederea proclamării ”independenței”
Rusia pregătește proclamarea Republicii Populare Herson. Mărturiile obținute de CNN, arată un proces în desfășurare de rusificare a regiunii.
Primarul din Herson, Igor Kolikhaiev, a declarat miercuri că armata ucraineană nu se mai află în oraș și că locuitorii trebuie acum să asculte instrucțiunile „oamenilor înarmați care au venit să preia administrația orașului”. Autobuze din Crimeea au adus ruși care s-au instalat în clădirea administrației locale.
Televiziunea ucraineană a fost scoasă din grila de canale și înlocuită cu canalele de televiziune rusești. Acestea difuzau știri despre situația liniștită din oraș, cu copii care merg la școală sau cu ajutoarele umanitare aduse de ruși.
NATO nu instituie ”no fly zone” deasupra Ucrainei
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că zilele viitoare „probabil să fie mai rele”, numind invazia Ucrainei de către Rusia drept „cea mai gravă agresiune militară din Europa de decenii”.
Stoltenberg a repetat că NATO este o „alianță defensivă” și nu caută un război cu Rusia.
Miniștrii de externe ai statelor membre NATO au discutat cererea de a institui o „zonă interzisă de zbor” deasupra Ucrainei, dar au stabilit că avioanele NATO nu ar trebui să opereze peste spațiul aerian ucrainean.
Stoltenberg a mai spus că NATO are dovezi că Rusia folosește bombe cu dispersie.