9 octombrie, 2024

UPDATE: DNA a transmis un comunicat privind cauza în care a efectuat perchezițiile: ”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, în perioada 2023-2024. În cursul zilei de 09 octombrie 2024, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 60 de locaţii situate pe raza municipiului Bucureşti şi a 12 judeţe (Ilfov, Ialomiţa, Prahova, Giurgiu, Constanţa, Iaşi, Timiş, Caraş Severin, Cluj, Bihor, Maramureş, Arad), reprezentând domiciliile unor persoane fizice şi sediile sau punctele de lucru ale unor societăţi comerciale”, a transmis, miercuri, DNA.

Surse judiciare au precizat, pentru News.ro, că este vorba despre infracţiunea de abuz în serviciu în legătură cu încheierea unor contracte cu fermierii.

Abuzul în serviciu vizat de anchetatori constă în favorizarea unor societăţi, în detrimentul altora.


Prejudiciul produs statului, estimat în dosar, ajunge la aproximativ 10 milioane de euro.

Casa de comerţ Unirea primeste buget/subventii de la Ministerul Agriculturii pentru societăţi comerciale de mici fermieri care îşi pot plasa pe piaţă produsele.

****

Știrea inițială:


Procurorii DNA efectuează, miercuri, zeci de percheziţii în Capitală şi în mai multe judeţe, conform unor surse Agerpres, într-un dosar privind activitatea Casei de comerţ Unirea, instituţie aflată în subordinea Ministerului Agriculturii. Prejudiciul din acest caz ar fi de 40 de milioane de lei.

Aproximativ 60 de percheziţii au loc la persoane din Bucureşti şi din judeţele Ilfov, Ialomiţa, Prahova, Giurgiu, Constanţa, Iaşi, Timiş, Caraş-Severin, Cluj, Bihor, Maramureş şi Arad într-un dosar în care se investighează infracţiuni de abuz în serviciu în perioada 2023 – 2024.

Casa Unirea, proiectul fostului ministru Petre Daea, redeschisă anul trecut

Casa Unirea, proiectul eşuat al fostului ministru al Agriculturii Petre Daea, a fost relansat anul trecut, când .s-a deschis un magazin, în apropierea Bucureştiului, în urma unui parteneriat între stat şi un distribuitor local. Preţurile anunțate erau şi cu 40% mai mici decât la marii retaileri.

Rețeua de aprozare Unirea a fost inaugurată în octombrie 2019, cu scopul declarat de a a-i ajuta pe producătorii români de legume, inițial, să-și vândă marfa, dar și pe consumatori să cumpere marfă mai ieftină, grație adaosului comercial redus.

„În fiecare judeţ, până la sfârşitul anului, ne-am făcut planul să avem în fiecare judeţ, în fiecare capitală de judeţ un magazin. Continuăm la Craiova, la Slatina, la Piteşti, la Teleorman”, declara fostul ministru Daea, după deschiderea primelor magazine, în Sibiu și București.

Magazinele s-au închis, însă, întrucât statul nu a putut plăti marfa luată de la producători.

Nereguli descoperite de Ministerul Agriculturii după relansare

La începutul acestui an, Direcţia de control din cadrul Ministerului Agriculturii a prezentat mai multe nereguli în activitatea managementului societăţii Casei de Comerț Unirea, în urma unui control efectuat la la câteva luni după relansare.

Printre altele, au fost descoperite facturi neîncasate în valoare de aproximativ 53 milioane de lei.

Iar mărfurile de la raft s-au dovedit a fi nu numai produse agroalimentare și nu doar mărfuri românești.

Controlul a scos la iveală faptul că din suma totală de mărfuri facturată de Casa Unirea pe parcursul anului 2023, în valoare de aproximativ 79,6 milioane de lei, societatea a încasat aproximativ 26,6 milioane de lei până la data de 10 ianuarie 2024. Astfel, Casa Unirea înregistrează facturi neîncasate în valoare de aproximativ 53 de milioane de lei, rezultate din derularea contractelor cadru de furnizare de produse.

De asemenea, pe durata controlului, directorul general al societăţii Casa Unirea , Mariana Cotoi, nu a putut prezenta documente privind iniţierea vreunui demers în vederea calculării şi facturării penalităţilor de întârziere conform prevederilor contractuale. În plus, ca urmare a solicitărilor echipei de control, directorul general al societăţii a comunicat faptul că au fost iniţiate demersuri pentru notificarea debitorilor, iar la data de 29.12.2023 au fost depuse în bancă instrumentele de plată – bilete la ordin şi file CEC.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: