21 martie, 2018

Comisia Europeană (CE) a lansat astăzi portalul web WiFi4EU, unde „localitățile din toată Europa” sunt invitate să se înregistreze, pentru a obține finanțare din partea UE pentru instituirea unor puncte de acces public și gratuit la internet wireless.

Autoritățile locale se pot, astfel înregistra înainte de lansarea primelor cereri de proiecte la jumătatea lunii mai, , potrivit unui comunicat CE.

Portalul prezintă două opţiuni, pentru înregistrarea administraţiilor locale, respectiv a companiilor care vor să propună proiecte în domeniu.


Programul WiFi4EU oferă bonuri (vouchere) în valoare de 15.000 euro, pe care le pot folosi pentru a înnființa puncte de acces Wi-Fi în spații publice – biblioteci, muzee, parcuri sau piețe publice.

(Citiţi şi: WiFi4EU: Programul de WIFI gratuit în spații publice a fost deblocat de Parlamentul European. Finanțări de 120 mil. euro din 2018)

Inițiativa WiFi4EU este menită să contribuie la atingerea dezideratului de a dota, până în 2020, fiecare sat și oraș din Europa cu acces gratuit la internet wireless în jurul principalelor centre de interes public.

Autoritățile locale pot utiliza bonurile WiFi4EU pentru a achiziționa și instala echipamente Wi-Fi (puncte de acces fără fir) în anumite centre ale vieții publice locale pe care le-au ales în acest sens. Costurile pentru întreținerea rețelei vor fi acoperite de localități.

„Acest pas reprezintă un progres important, însă în paralel încurajez Parlamentul European și Consiliul să încheie lucrările privind propunerea de cod al telecomunicațiilor, astfel încât să se asigure conexiuni de mare viteză în toată UE. În acest sens, va fi necesară o coordonare la nivel european a spectrului și de stimularea puternică a investițiilor în rețelele de mare capacitate de care Europa are nevoie” a declarat vicepreședintele pentru piața unică digitală, Andrus Ansip.


Prin inițiativa WiFi4EU, mii de persoane vor avea acces gratuit la internet în spații publice în întreaga UE, parte a demersurilor pentru realizarea pieței unice digitale, potrivit comisarul pentru economie digitală și societate digitală, Mariya Gabriel.

Până în 2020, sunt puse la dispoziție 120 de milioane EUR din bugetul UE pentru finanțarea echipamentelor necesare în scopul de a furniza servicii Wi-Fi publice gratuite în aproximativ 8 000 de localități din toate statele membre, precum și în Norvegia și Islanda.

Procedura

După înregistrarea pe portalul www.WiFi4EU.eu, urmează etapa de depunere a cererilor: la mijlocul lunii mai 2018 vor putea fi depuse primele cereri de finanțare, localitățile înregistrate putând solicita bonuri valorice dintr-un prim lot de 1 000 de bonuri WIFI4EU (în valoare de 15.000 euro fiecare).

Bonurile valorice vor fi distribuite pe baza principiului „primul sosit, primul servit”.

Etapa de atribuire: Comisia va anunța cele 1 000 de localități care vor primi finanțare în prima etapă, asigurând un echilibru geografic. Fiecare țară participantă va primi cel puțin 15 bonuri valorice.

În următorii doi ani vor mai exista încă patru oportunități de depunere a cererilor de finanțare în cadrul WiFi4EU, mai spune comunicatul CE.

Rețele finanțate prin WiFi4EU trebuie să fie gratuite, fără publicitate și nu vor colecta date cu caracter personal. Finanțarea va fi acordată numai rețelelor care nu se vor suprapune cu oferte gratuite, publice sau private, deja existente și cu o calitate similară în același spațiu public.

Contextul

Inițiativa WiFi4EU a fost anunțată de președintele CE Jean – Claude Juncker încă din septembrie 2016 şi face parte dintr-o campanie de revizuire a normelor UE din domeniul telecomunicațiilor, menită să răspundă nevoilor crescânde în materie de conectivitate ale europenilor și să stimuleze competitivitatea Europei, potrivit sursei citate.

Iniţial, primul „call” (cerere  de proiecte) pentru vouchere  era programat pentru vara anului 2017 .

Până acum au fost realizate acorduri privind, printre altele:

  • eliminarea tarifelor de roaming, de la 15 iunie 2017, pentru toți călătorii din UE,
  • portabilitatea conținutului, care le va permite cetățenilor europeni, încă de la începutul anului 2018, să aibă acces, atunci când călătoresc, la filmele, muzica, jocurile video sau cărțile electronice la care sunt abonați la domiciliu şi
  • eliberarea benzii de 700 MHz pentru dezvoltarea tehnologiei 5G și a unor noi servicii online.
  • Sunt în curs de desfășurare negocieri privind 14 propuneri legislative din cadrul Strategiei privind piața unică digitală, una dintre prioritățile principale ale Comisiei Juncker.

„Comisia a încurajat Parlamentul European și Consiliul să adopte rapid toate propunerile deja prezentate”, mai spune comunicatul CE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: