19 mai, 2021

Parlamentul European urmează să adopte joi o moțiune care să înghețe la  modul oficial acordul de investiții al UE cu China- este o reacție a deciziei Beijing de a sancționa mai mulți europarlamentari pe baze descrise ca fiind „nefondate și arbitrare”.

Proiectul de moțiune, citat de Politico, va cere UE să intensifice coordonarea cu SUA pentru a face față Chinei, subliniind în același timp că orice tranzacții comerciale cu Taiwanul nu ar trebui să depindă de acordul Beijingului.

Dacă moțiunea va fi adoptată – și sunt mari șanse să se întâmple asta, procesul de ratificare al acordului va fi oprit. Potrivit proiectului, care este susținut de cele mai mari grupări politice, Parlamentul stabilește: „Orice examinare a Acordului cuprinzător UE-China privind investițiile, precum și orice discuție cu privire la ratificarea de către Parlamentul European, au fost justificate înghețat deoarece sancțiunile chinezești sunt în vigoare. ”


Documentul mai cere Chinei ”să ridice sancțiunile înainte de a se ocupa de acord”, iar deputații europeni precizează că se așteaptă ca Comisia Europeană „să se consulte cu Parlamentul înainte de a lua orice măsuri” legate de un acord cu China.

Textul solicită în continuare Comisiei să „utilizeze dezbaterea ca pârghie pentru îmbunătățirea protecției drepturilor omului și a sprijinului pentru societatea civilă din China”.

În ceea ce privește îngrijorările cu privire la practica muncii forțate din Xinjiang, moțiunea Parlamentului va reitera cererea ca Comisia Europeană și Serviciul european de acțiune externă ”să finalizeze rapid o consultare cu privire la expunerea la riscul utilizării muncii forțate a uigurilor șisă ofere sprijin în identificarea urgentă a surselor alternative de aprovizionare.”

China a impus sancțiuni asupra a cinci deputați europeni, precum și a subcomitetului pentru drepturile omului, după ce cele 27 de țări din UE au aprobat sancțiuni împotriva oficialilor responsabili de conducerea lagărelor de internare în regiunea chineză cu majoritate musulmană de vest.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: