După ce au pompat 10 miliarde de dolari în piețele financiare de la criza din 2008 încoace, propulsând piețele la niveluri record, cele mai mari patru bănci ale lumii (Federal Reserve – FED, Banca Centrală Europeană – BCE, Banca Angliei – BoE și Banca Japoniei – BoJ) încearcă acum să pregătească operatorii de pe piață pentru reducerea dependenței de banii gratis.
Şefii celor patru bănci centrale, Janet Yellen (FED), Mario Draghi (BCE), Haruhiko Kuroda (BoJ) şi Mark Carney (BoE) au convenit asupra principiilor și tehnicilor unui ghid de comunicare comun prin care să-i avertizeze „delicat” pe investitori despre ceea ce va urma, după o întâlnire, marţi, la sediul BCE din Frankfurt, potrivit Reuters.
Marii bancheri îi spun acestui tip de comunicare preventivă „ghid de viitor”, care are ca scop, în fond, temperarea volatilităţii pe piaţă prin diminuarea operaţiunilor speculative.
Cele patru bănci se află în stadii diferite de normalizare a politicilor monetare, după campaniile de relaxaer cantitativă (quantitative easing, QE) prin care au pompat lichidități în piețe, mai întâi pentru evitarea gripării economiei lumii în criză și apoi pentru stimularea reluării creșterii.
În vreme ce FED se pregăteşte pentru a cincea creşteer a dobânzii sale de referinţă, după ce a încetat pomparea de lichidităţi prin achiziţii de obligaţiuni de stat, BCE ar putea opri achiziţiile abia anul viitor, după reducerea progresivă a volumului.
Pieţele pot înregistra sincope semnificative în funcţie de modul în care guvernatorii băncilor centrale îşi rostesc mesajele atât de analizate, nuanţă cu nuanţă de analişti.
Fost şef al FED, Ben Bernanke, a provocat haos pe pieţele globale în 2013, când a sugerat că achitziţiile de bonduri ar fi putut fi reduse. Ca urmare, reducerile au fost amânate cu 10 luni, notează Reuters.
La fel a păţit şi Mario Draghi, când a spus, recent, că politica monetară a BCE urmează să reflecte creşteera economică mai puternică. A urmat o avanlanşă de vânzări de obligaţiuni că reducerile care au urmat a trebuit să fie amânate şi diminuate.
Un răspuns
10 TRILIOANE = 10.000 de miliarde !