21 februarie, 2022

Vladimir Putin a anunțat luni seară că recunoaște republicile separatiste din estul Ucrainei, Donbas și Lugansk.
Agențiile de presă internaționale anunță că președintele Rusiei a semnat decretul de recunoastere.

Putin și-a început anunțul dezlănțuindu-se împotriva Ucrainei și a legitimității acesteia ca stat – invocând atît argumente istorice cât și corupția pe care s-ar fi construit Ucraina.

Putin a declarat că Rusia are tot dreptul asupra unoe teritorii ale Ucrainei, întrucât, susține președintele Rusiei, Ucraina ar fi un construct sovietic și nu are o istorie de stat național – făcând apel inclusiv la perioada țaristă. ”Ucraina e o parte din teritoriul nostru și din istoria noastră” a spus Vladimir Putin.


”Ucraina pentru Rusia nu este numai un stat vecin, ci o parte a istoriei, a camarazilor și rudelor noastre”. ”
Rusia a fost jefuită după 1990”.

”De ce a trebuit să fim așa de generoși cu teritoriile rusești față de noile țări?” – s-a întrebat retoric președintele Rusiei.

El a acuzat statul vecin că nu are nicio bază istorică și că este un construct după un model care nu are rădăcini istorice și culturale.

Vladimir Putin a susținut luni seara discursul pe care l-a început spunând că ”Ucraina modernă este o creație a Rusiei”. Continuând discuția despre istorie, Putin l-a criticat pe fostul lider comunist Vladimir Lenin, numindu-l „autorul și arhitectul” Ucrainei, o decizie care ”a dezavantajat” Rusia.


Putin spune acum că Rusia a fost „jefuită” când Uniunea Sovietică s-a dezintegrat în 1991. Este ceva despre care Vladimir Putin a mai vorbit înainte – el a descris în trecut prăbușirea blocului sovietic drept o „catastrofă geopolitică”.

(Se actualizează)

***

Prima reacție a diplomației UE

Anunțul lui Vladimir Putin, privind recunoașterea republicilor separatiste reprezintă o încălcare a indepenenței Ucrainei și a tratatelor internaționale, iar UE se declară solidară cu Ucraina a declarat Ursula von der Leyen.

”Uniunea va reacționa cu sancțiuni împotriva celor implicați în acest act ilegal” – a mai declarat ea.

„Dacă există anexare, vor exista sancțiuni, iar dacă există recunoaștere, voi pune sancțiunile pe masă și miniștrii vor decide”, a declarat și șeful politicii externe al UE, Josep Borrell.

UE fusese solicitată în cursul dimineții de către Ucraina și Lituania să nu mai aștepte noi mișcări ale Rusiei și să impună acum sancțiuni.

Josep Borell a respins solicitările.

Consiliul de securitate al Federației Ruse a votat luni pentru recunoașterea independenței republicilor separatiste din Donbas – Lugansk și Donețk. Vladimir Putin, scrie BBC, a fost avertizat că, dacă va aproba decizia Consiliului, este probabil ca UE să impună sancțiuni.

Potrivit unui comunicat al Kremlinului, președintele Rusiei le-a comunicat liderilor de la Paris și Berlin că urmează să semneze un decret privind recunoașterea unor regiuni din Donețk și Lugansk ca state independente.

Franța a convocat o ședință extraordinară privind securitatea în legătură cu situația dintre Rusia și Ucraina, anunță Reuters, citând Palatul Elysee. Și președintele ucrainean Volodimir Zelenski a convocat Consiliul Național de Securitate și Apărare a țării.

Ucraina a cerut luni o reuniune „imediată” a Consiliului de securitate al ONU, în contextul amenințarii privind o invazie rusă, transmite AFP.

„La cererea președintelui Volodimir Zelenski, solicit oficial consultări imediate a membrilor Consiliului de securitate al ONU, în virtutea articolului 6 din Memorandumul de la Budapesta”, a anunțat pe Twitter ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

Reacția oficială a României

România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Federația Rusă a „independenței” autoproclamatelor republici separatiste din Donețk și Luhansk, părți componente ale Ucrainei – potrivit unui comunicat emis luni seară de către Președinția României.

Acest act reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei.

De asemenea, prin această decizie, Rusia încalcă obligațiile care îi revin în calitate de semnatar al Acordurilor de la Minsk, care devin astfel golite de conținut. Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, amenință, prin acțiunile sale, pacea și securitatea globale garantate de însuși Consiliul de Securitate ONU, încălcând deliberat principiile de drept internațional prevăzute de Carta ONU și de Actul final de la Helsinki.

Comunitatea internațională trebuie să sancționeze ferm, imediat și fără echivoc această decizie lipsită de responsabilitate a Rusiei.

România reafirmă și în acest context susținerea puternică pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și va acționa în coordonare cu partenerii și aliații săi pentru aplicarea măsurilor de răspuns potrivite.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: