Președintele Vladimir Putin a admis joi, în premieră, în cadrul conferinței de presă anuală cu mass-media autohtone și străine, că specialiștii militari ruși sunt prezenți în estul Ucrainei.
De la declanșarea conflictului din Ucraina, Rusia a negat în mod repetat, în ciuda dovezilor, prezența militarilor ruși în regiunile din estul Ucrainei, însă președintele Putin a admis realitatea în cadrul conferinței=maraton organizată la Moscova, anunță publicația britanică The Guardian.
Întrebat de un reporter ucrainean în legătură cu cei doi ofițeri de informații ruși deținuți în prezent la Kiev, Vladimir Putin a declarat: ”Nu am spus niciodată că nu există oameni care îndeplinesc anumite sarcini, inclusiv în domeniu militar”. Președintele rus a precizat apoi că cei doi nu sunt membri ai trupelor regulate ruse.
Reporterului ucrainean, care intenționa să întrebe și numărul specialiștilor ruși trimiși în Ucraina cu eventuala indicație a tipului de misiune încredințat, nu i s-a permis să pună alte întrebări.
La demararea conflictului cu Ucraina, Vladimir Putin a negat inițial și contribuția ”omuleților verzi” la anexarea Peninsului Crimeea, însă a admis ulterior că aceștia au existat.
Despre Siria și relațiile cu Turcia și SUA
În prima oră a conferinței de presă, Vladimir Putin a răspuns unor întrebări referitoare la economia Rusiei, corupție, situația din Siria sau relația cu Turcia.
Președintele Putin a păstrat tonul ferm atunci când a vorbit de Turcia, spunând că, dacă ar fi fost cu adevărat un accident atunci oficialii de la Ankara ar fi trebuit să sune mai întâi la Moscova, apoi la NATO.
”Cineva din conducerea Turciei a încercat să-i lingă pe americani într-un anumit loc, și nu sunt convins că americanii aveau nevoie de asta”, a afirmat Putin.
Vladimir Putin a mai spus că Rusia este decisă să continuie campania militară din Siria până la demararea procesului de tranziție politică și a asigurat că poziția referitoare la viitorul Siriei ”concide în mare” cu cea a SUA.
”Planul Rusiei în Siria, în principiu, coincide în mare cu viziunea anunțată de Statele Unite. Asta înseamnă unirea eforturilor pentru elaborarea unei Constituții, crearea unui mecanism de supraveghere a următoarelor alegeri, organizarea alegerilor și recunoașterea rezultatelor acestora”, a fost declarația președintelui rus.
Principala neînțelegere dintre Moscova și Occident este legată de rolul lui Bashar al-Assad în acest scenariu: SUA și majoritatea statelor vestice insistă ca Assad să demisioneze sau să joace cel mult un rol temporar, tranzitoriu, în vreme ce Moscova insistă că este dreptul poporului sirian să decidă viitorul actualului președinte, ceea ce ar echivala în practică cu implicarea activă a acestuia în procesul electoral.
Vladimir Putin a mai asigurat că Moscova este gata să strângă relațiile cu Statele Unite și să colaboreze cu oricine va cîștiga mandatul prezidențial anul viitor.