18 octombrie, 2022

YouTube video

Vlad Boeriu, Partner Coordonator Tax & Legal, Deloitte România, apreciază efortul de digitalizare al ANAF și speră ca prin această acțiune autoritatea fiscală să își dezvolte intern cheile de verificare și control, astfel încât să crească ritmul de combatere a evaziunii fiscale.

”Părerea mea: e bine că implementăm astfel de măsuri, dar cu condiția ca efectul lor să se vadă în activitatea autorității fiscale. Direcția e bună, însă mă aștept ca autoritățile fiscale să schimbe și abordarea.

Să se concentreze mai puțin pe necesitatea imediată de a colecta bani, necesitate care se vede de obicei tot în rândul contribuabililor care se conformează, și, prin această digitalizare, să își dezvolte intern cheile de verificare și control astfel încât să vedem mai multă combatere a evaziunii fiscale, care până acum nu cred că a fost abordat în mod convingător”, a spus Vlad Boeriu marți, în cadrul conferinței ”Bugetul și fiscalitatea 2023: la ce să se aștepte economia?”, organizată de Curs De Guvernare.


În opinia lui Vlad Boeriu, combaterea evaziunii fiscale este esențială pentru a reuși micșorarea gap-ului de TVA, în condițiile în care măsurile de digitalizare adoptate anul acesta – SAF-T, e-Factura și e-Transport – produc efecte în timp.

”Faptul că noi nu reușim să reducem acest gap, noi având 35%, iar țările din jurul nostru stau la 10-15% e clar o problemă sistemică. Vine din partea de evaziune fiscală. (…) Cea mai importantă și cu cel mai mare impact este, clar, SAF-T.

Este un instrument dezvoltat de OECD acum mai bine de 10 ani și care a fost implementat în țări din regiunea noastră- Polonia, Ungaria. Și vedem că ambele au obținut rezultate semnificative, s-au apropiat în 3 ani de la implementare de media UE la gap-ul de TVA”, a afirmat Vlad Boeriu.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: