Vizita Papei Francisc în România a acoperit, prin diversitatea programului și a întâlnirilor, o paletă complexă de mesaje, pe care Suveranul Pontif a ținut să le transmită atât bisericilor locale cât și autorităților.
În București a avut întâlniri de stat cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Viorica Dăncilă, a vizitat și a vorbit în fața Sinodului Bisericii Ortodoxe și a participat la Catedrala Mânduirii Neamului la rugăciunea comună ”Tatăl nostru” – precedată de un discurs-cheie pentru relațiile dintre cele două Biserici – după care a oficial sfânta Liturghie în catedrala romano-catolică ”Sfântul Iosif”.
Ziua petrecută la București a avut menirea de-a strânge legăturile cu oficialii – de stat sau biserciești – în contextul în care Biserica catolică din Italia a pus în ultimii ani la dispoziția românilor 306 de biserici unde aceștia să-și poate ține slujbele ortodoxe.
A urmat vizita la Șumuleu Ciuc – pe fondul încercărilor de-a depăși controversele privind istoria recentă – și la Iași, unde simbolul pe care Papa a pus accentul a fost cel al reunirii familiilor despărțite de emigrare. Moldova e zona afectată cel mai mult de sărăcie și de plecările în masă a tinerilor în țările UE, depopularea s-a făcut mai mult în segmentul de tineri, prilej pentru Papa Francisc de-a aduce în discuție necesitatea refacerii sau păstrării legăturii între generații, într-o lume care avansează rapid în era supertehnologiei.
Vizita de la Blaj a fost apogeul prezenței Papei Francisc în România – duminică au fost beatificați cei 7 episcopi martiri ai Bisericii greco-catolice, distrusă prin arestarea și martirizarea capilor ei în anii 50.
Tot la Blaj, Papa Francisc s-a întâlnit și cu comunitatea rromă, față de care, într-un gest surprinzător și fără precedent, și-a cerut iertare în numele catolicilor ”pentru că în decursul istoriei v-am discriminat, v-am maltratat, nu am știut să vă recunoaștem și să vă apărăm” – după cum a spus în discursul său Suveranul Pontif.
Mai jos, principalele titluri și discursuri prezentate de cursdeguvernare.ro privind vizita Papei:
1,Discursul integral, politico-teologico-socio-ecumenic, al Papei în Catedrala Neamului: O rugăciune ”Tatăl nostru” extinsă
2, Papa Francisc, discursul integral în fața Sinodului Ortodox: ”Focul Lui să mistuie lipsa de încredere și reținerile care ne împiedică să mergem împreună”
3,Patriarhul Daniel – discursul integral la Catedrala Mântuirii Neamului: Ajutorul financiar simbolic oferit de Papa Ioan Paul al II-lea l-am trecut simbolic la fabricarea clopotelor
4,Discursul integral: ”Odată cu condițiile materiale, dezvoltați și sufletul poporului vostru”. Papa aduce un omagiu emigranților români
5,Suveranul Pontif la Iași / Temele discursului: problema familiilor atinse de emigrație, relația dintre generații
6, Beatificarea celor 7 episcopi martiri. ”Ați cunoscut ceea ce înseamnă suferinţa oamenilor atunci când greutatea ideologiei sau a regimului este mai puternică decât viaţa şi se pune deasupra a toate”
7, Papa a cerut iertare în numele Bisericii față de comunitatea romă, ”pentru că nu am știut să vă recunoaștem și să vă apărăm”
8,”Pășim alături de Sanctitatea Voastră pentru a clădi o lume a păcii și a împlinirii umane” – discursul integral al Președintelui Iohannis
Papa Francisc a părăsit România duminică seară.
El a plecat cu o aeronavă a TAROM de pe aeroportul din Sibiu.
E al doilea Papă care vizitează România, după vizita fostului Papă Ioan Paul al II-lea, declarat acum sfânt de către Biserica Catolică, vizită care la acea vreme, în 1999, era prima a unui Suveran Pontif într-o țară majoritar ortodoxă.