Vizita premierului Viorica Dăncilă la Bruxelles s-a încheiat marți seara, fără ca vreuna dintre numeroasele întrevederi de pe agendă să se încheie cu o conferință de presă. Toate informațiile referitoare la vizită au fost oferite de Guvern.
„Este prima data când prim-ministrul unui stat care se pregătește să preia președinția UE nu iese în conferință de presă cu liderii europeni la Bruxelles. Asta dovedește că Viorica Dăncilă nu este un interlocutor luat în serios de liderii europeni”, a explicat pe contul său de Facebook eurodeputatul Siegfried Mureșan.
Agenda foarte încărcată pe care a avut-o premierul Dăncilă la Bruxelles:
- întâlnire cu comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan
- întrevedere cu comisarul european pentru Buget și Resurse Umane, Günther Oettinger
- discuții cu comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu
- întâlnire cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și cu prim-vicepreședinte CE, Frans Timmermans
Viorica Dăncilă s-a fotografiat cu toți, așa cum impune protocolul, însă nu a ținut nicio conferință de presă, nici măcar singură, deși interesul jurnaliștilor prezenți era uriaș, în contextul preluării de către România a Președinției rotative a Consiliului UE, la 1 ianuarie 2019.
Fotografiile furnizate de Reprezentanța CE la București arată că premierul a avut din nou traducător, iar singurul video cu sonor postat pe site-ul Guvernului a fost cel de la întâlnirea cu diplomații Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, unde s-a vorbit românește. Reamintim că Viorica Dăncilă a fost nouă ani deputat în Parlamentul European.
Pregătirea Președinție Consiliului UE
Comunicatul Guvernului referitor la discuțiile privind discuțiile referitoare la pregătirea preluării Președinției, purtate cu președintele CE, Jean-Claude Juncker:
- În cadrul discuțiilor, oficialul român a prezentat prioritățile Președinției României a Consiliului UE cu privire la principalele dosare aflate pe agenda europeană, precum procesul de reflecție privind viitorul UE, discuțiile pe marginea viitorului Cadru Financiar Multianual și negocierile privind Brexit.
- Prim-ministrul Viorica Dăncilă a arătat disponibilitatea deplină a României pentru canalizarea eforturilor viitoarei Preşedinţii române a Consiliului UE în direcția asigurării unui progres substanțial în viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027, dosar de importanță majoră pentru Uniune. Totodată, a subliniat importanţa menţinerii unei abordări a Comisiei Europene în sensul unor propuneri privind viitorul Cadru Financiar, care să asigure faptul că politica de coeziune și politica agricolă comună rămân principalele politici investiționale ale Uniunii, evidențiind, în context, așteptarea ca rolul important al acestora să fie reflectat corespunzător în nivelul alocărilor aferente acestora.
- Totodată, prim-ministrul a prezentat ultimele evoluții în ceea ce privește reforma și modificările din sistemul judiciar și a arătat ca finalizarea MCV rămânere un obiectiv important pe agenda guvernamentală.
Despre Cadrul Financiar Multianual post-2020
Premierul Dăncilă și ministrul fondurilor europene, Rovana Plumb, au avut marți și o întrevedere cu Günther Oettinger, comisarul european pentru Buget și Resurse Umane.
Discuțiile, relatate de comunicatul Guvernului:
- Prim-ministrul Viorica Dăncilă a evocat oportunitatea pe care deținerea Președinției Consiliului UE o reprezintă pentru România în demonstrarea profundului său atașament pentru construcția europeană și în promovarea interesului european. Premierul României a prezentat, totodată, principalele obiective pe care România și le va asuma, în cadrul exercitării mandatului la Președinția Consiliului UE, în raport cu o serie de dosare europene majore, schimbul de opinii vizând în principal negocierile referitoare la viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027, dosar prioritar aflat în portofoliul comisarului european Gunther Oettinger.
- În context, prim-ministrul Viorica Dăncilă a reafirmat interesul și angajamentul României de a contribui activ pe durata mandatului Președinției la Consiliul UE la identificarea unui consens, în luarea unor decizii importante cu privire la viitorul buget multianual al Uniunii, care să permită o implementare eficientă și în timp util a proiectelor de investiții la nivelul Uniunii. Totodată, premierul a subliniat importanța agreării unor soluții echilibrate privind viitorul Cadru Financiar, care să reflecte, deopotrivă, nevoia de continuare a procesului de convergență economică și socială la nivelul întregii Uniuni, precum și nevoia de a asigura un răspuns adecvat la noile realități și provocări cărora Uniunea și statele membre trebuie să le facă față.
- Șeful Executivului de la București a subliniat faptul că România poate contribui la facilitarea obținerii unui acord politic asupra Cadrului Financiar Multianual post-2020 prin organizarea, la București, la sfârșitul lunii octombrie, a unei conferințe internaționale privind viitorul politicii de coeziune.
- Prim-ministrul Viorica Dăncilă a punctat, de asemenea, principalele elemente de interes pentru România în raport cu viitorul Cadru Financiar Multianual post-2020, subliniind importanța menținerii unor alocări substanțiale pentru politica de coeziune și politica agricolă comună, a promovării de soluții care să contribuie la simplificarea și flexibilizarea procesului de implementare, la nivelul statelor membre și beneficiarilor, a programelor și instrumentelor financiare europene. În acest context, a reiterat și susținerea României pentru alocările necesare susținerii noilor priorități ale Uniunii.
- Crearea unui cadru european care să asigure premisele promovării facilităților de ocupare a forței de muncă și a mobilității geografice și profesionale a lucrătorilor, precum și adaptarea la transformările industriale și la evoluția sistemelor de producție au reprezentat un alt subiect abordat în cadrul întrevederii cu Günther Oettinger.
- Prim-ministrul României și comisarul european au convenit asupra demarării, la București, în perioada septembrie – noiembrie 2018, a unui dialog la nivel de experți în domeniile buget și resurse umane.
Întâlnirea cu Jean-Claude Juncker și Frans Timmermans
Premierul român a prezentat prioritățile Președinției României a Consiliului UE cu privire la principalele dosare aflate pe agenda europeană, precum procesul de reflecție privind viitorul UE, discuțiile pe marginea viitorului Cadru Financiar Multianual și negocierile privind Brexit, potrivit unui comunicat al Guvernului.
În cadrul întâlnirii a fost abordat și subiectul modificării legislației privind Justiția, după ce Comisia și-a exprimat săptămâna trecută îngrijorarea privind respectarea standardelor europene în materie.
Acest punct al discuțiilor este reflectat în comunicatul Guvernului printr-o singură frază:
„Totodată, prim-ministrul a prezentat ultimele evoluții în ceea ce privește reforma și modificările din sistemul judiciar și a arătat ca finalizarea MCV rămânere un obiectiv important pe agenda guvernamentală.”
Într-un comunicat transmis Hotnews, Christian Wigand, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, tema este mai detaliată:
„Președintele Juncker l-a încurajat pe prim-ministru să acționeze în favoarea revenirii la un discurs politic normal în țară, mai ales în perspectiva Președinției Consiliului UE (…)
În ceea ce privește Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) pe justiție, președintele Juncker a subliniat că Comisia continuă să monitorizeze evoluțiile din țară și a insistat asupra faptului că este esențial să nu se renunțe la progresele înregistrate.”