10 martie, 2021

Guvernul poate denunţa unilateral acordurile petroliere, din motive de siguranţă naţională, după ce Parlamentul a aprobat o ordonanţă de urgenţă în acest sens, a scris, miercuri, pe Facebook, ministrul Energiei, Virgil Popescu (foto).

„Le mulţumesc colegilor deputaţi pentru că au adoptat cu unanimitate de voturi, 311 pentru, proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.27/2020 pentru modificarea şi completarea Legii petrolului nr.238/2004. De ce este important? Prin aceste modificări am întărit siguranţa naţională”, a precizat ministrul.

El a arătat că, astfel, România a transpus în legislaţia naţională prevederile Directivei nr. 94/22/CE, de la art. 2, alin. (2) „statele membre pot refuza, din motive de siguranţă naţională, să permită accesul la exercitarea acestor activităţi oricărei entităţi care este efectiv controlată de ţări terţe sau de resortisanţi ai ţărilor terţe”.


De asemenea, „în cazul acordurilor petroliere în vigoare, la propunerea autorităţii competente, din motive de siguranţă naţională, prin hotărâre a Guvernului se poate aproba denunţarea unilaterală a acordului petrolier”, a completat Popescu.

În februarie 2020, Guvernul a invocat legislația UE și a adoptat OUG 27 / 2020 care prevede că „autoritatea competentă poate refuza, din motive de securitate națională, concesionarea și executarea de operațiuni petroliere de explorare, dezvoltare și exploatare a unui zăcământ petrolier de către persoane juridice care sunt efectiv controlate de țări terțe Uniunii Europene sau de resortisanți ai țărilor terțe Uniunii Europene”.

Totodată, Ordonanța era menită și să îngrădească variantele Exxon Mobil de vânzare a participației de 50%  din concesiunea zăcământului de gaze Neptun Deep, cel mai bogat în gaze naturale descoperit până acum în zona comercială românească a Mării Negre.

Ordonanța preîntîmpina, totodată, și eventualitatea ca ExxonMobil să vândă participaţia la Neptun Deep corporaţiei ruse Lukoil. Primul ministrul român şi ministrul Economiei şi Energiei  de atunci au avertizat că România se va opune oricărui cumpărător din afara UE sau NATO.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: