fbpx

29 ianuarie, 2025

Procurorii militari au pus în mișcare acțiunea penală împotriva lui Virgil Măgureanu, fost director al Serviciului Român de Informaţii. El este acuzat de infracțiuni contra umanității, în Dosarul Mineriadei, a anunțat miercuri Parchetul General.

”În cauza denumită generic Mineriada din 13-15 iunie 1990, procurorul de caz din cadrul Secţiei parchetelor militare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus în cursul zilei de astăzi punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul Măgureanu Virgil, la data faptelor director al Serviciului Român de Informaţii, sub aspectul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii, în variantele normative prev. de art. 439 alin. 1 lit. a) (4 subiecţi pasivi secundari), lit. f) (2 subiecţi pasivi secundari), lit. g) (1311 subiecţi pasivi secundari), lit. j) (1211 subiecţi pasivi secundari) Cod penal, cu aplic. art. 5 Cod penal”, a transmis Parchetul General.

Procurorii precizează, ca şi în cazul celorlalte persoane urmărite penal în dosar, că starea de fapt reţinută şi încadrarea juridică a faptelor au la bază exclusiv probatoriul administrat după data de 04.06.2021, dată la care cauza a fost restituită la parchet, ca urmare a parcurgerii procedurii de cameră preliminară, în urma căreia au fost anulate toate probele administrate anterior anului 2017 şi s-a constatat nulitatea actelor de urmărire anterior efectuate.


Potrivit procurorilor, Ion Iliescu – la data faptelor preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi preşedinte ales al României – şi Petre Roman – la data faptelor, prim-ministru al Guvernului provizoriu al României – sunt urmăriţi penal pentru infracţiuni contra umanităţii.

Alături de aceştia, mai sunt urmăriţi penal în acelaşi dosar Gelu Voican Voiculescu, Adrian Sârbu, Miron Cosma şi generalii Vasile Dobrinoiu şi Petre Peter.

4 persoane ucise prin împușcare, cel puțin 2 violate, aproape 1.400 de răniți și 1.250 de arestări ilegale

Judecătorii au decis atunci anularea tuturor probelor strânse de procurori, fiind constatată nelegalitatea rechizitoriului prin care Ion Iliescu a fost trimis în judecată, alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiral (rez.) Emil ‘Cico’ Dumitrescu (decedat între timp), Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu și Miron Cozma.

Procurorii militari susțineau că, în zilele de 11 și 12 iunie 1990, autoritățile statului au hotărât să declanșeze un atac violent împotriva manifestanților aflați în Piața Universității din București, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara și își exprimau pașnic opiniile politice, în contradicție cu cele ale majorității care forma puterea politică la acel moment.

În acest atac ar fi fost implicate, în mod nelegal, forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și peste 10.000 de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.


Atacul a fost pus în practică în dimineața zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecințe: moartea prin împușcare a patru persoane, două persoane violate, vătămarea integrității fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1.250 de persoane.

În cadrul acestei acțiuni, peste 200 de persoane au fost ridicate și transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne din localitatea Măgurele, unde au fost reținute până în după-amiaza aceleiași zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară.

(Citește și: Dosarul Mineriadei / Audierea inculpaților rămași în viață – după 35 de ani de la reprimarea în forță a protestelor din Piața Universității)

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Dar de restul mineriadelor cine raspunde? De sutele de infractiuni comise cine este vinovat? De exemplu, la mineriada din 1999 cine ii informa pe mineri despre pozitiile trupelor dispuse sa ii blocheze? Si asta e doar un exemplu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Dar de restul mineriadelor cine raspunde? De sutele de infractiuni comise cine este vinovat? De exemplu, la mineriada din 1999 cine ii informa pe mineri despre pozitiile trupelor dispuse sa ii blocheze? Si asta e doar un exemplu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: