26 septembrie, 2024

YouTube video

Președintele Directoratului Fondului Român de Contragarantare consideră că programele IMM Invest, IMM Invest Plus au fost în general unele care au vizat o plajă largă, în toate sectoarele, care au avut o contribuție bună pentru dezvoltarea IMM, creșterea capacității lor de a-și finanța activitatea, conducând în final la creșterea gradului de bancabilitate al IMM.

”În această fază de dezvoltare al antreprenorilor cred că am avut o contribuție importantă, garanțiile au fost de 100 milioane lei, pe alte programe am avut garanții de aproape un miliard, dar este un bun început și cred că astfel de programe trebuie continuate.”, afirmă Stere Farmache.

El consideră că ar trebui construit în plus și un mediu nou de tranzacționare, ”o platformă pe care să fie invitați antreprenori mici care, pe de-o parte, pot beneficia de finanțare acompaniată de ajutoare de stat, pot beneficia de asemenea de programe de finanțare europeană”, un lucru important pentru investitori.

Principalele declarații ale lui Stere Farmache:

  • M-am întrebat care ar fi rolul instituției pe care o reprezint în acest context, în această temă generoasă. Fondul Român de Contragarantare este o instituție specializată în garantare și contragarantarea creditelor pentru IMM. Evident că pentru a deveni o forță regională trebuie să ai campioni locali. Exact cum pentru un scriitor ca să devină universal, el trebuie mai întâi să fie recunoscut local. Așa se întâmplă și în viața economică.
  • În acest context, spun că Fondul contribuie la creșterea acestor campioni locali aflați în fază embrionară. Se știe că drumul este și lung și greu, nu avem peste noapte campioni locali și regionali. Presupune din partea antreprenorilor vocație, pe termen lung. Vocație pentru antreprenoriat de mare suprafață.
  • S-a vorbit de inițiative antreprenoriale în care suntem și noi implicați: programele Start-up Nation, programe care, anul acesta sunt la a cincea ediție. Am fost parteneri pentru bănci în garantarea creditelor punte pentru start-upuri.
  • Din experiența noastră cu garanțiile acordate mediului antreprenorial, cu ceea ce înseamnă invenție, inovație și digitalizare. Am fost implicați în programe guvernamentale de garanții acordate creditelor pentru IMM care își propun să inoveze, să dezvolte produse și servicii noi.
  • M-am uitat pe lista CAEN de la Registrul Comerțului și am observat că sunt vreo 6-700 IMM care au obiectul de activitate invenție și inovație. Sunt foarte puține, raportat la numărul mare de IMM.
  • Dincolo de asta, invenția și inovația înseamnă orice produs nou, serviciu, investiție care îți crește eficiența- în context trebuie să aibă și o componentă de sustenabilitate. Am constatat că, deși vorbim foarte mult de invenții, inovații, digitalizare, răspunsul pieței nu a fost unul foarte pozitiv, cel puțin la început. IMM-uri au privit cu oarecare rezervă accesul la această sursă de finanțare care, atenție, aveau o componentă de ajutor de stat.
  • Credite de investiții și de capital de lucru cu dobândă subvenționată de stat un an, cu toate comisioanele de garantare și bancare plătite de stat. Cu toate acestea, pe acest segment nu au fost foarte multe IMM-uri care au accesat, în prima fază. Dar în etapa a doua au înțeles mai bine.
  • Cum bine știm, digitalizarea este o componentă importantă de creștere a competitivității, care la rândul ei te ajută să ajungi pe trepte din ce în ce mai înalte.
  • În acest context, programele IMM Invest, IMM Invest Plus au fost în general unele care au vizat o plajă largă, în toate sectoarele, care au avut o contribuție bună pentru dezvoltarea IMM, creșterea capacității lor de a-și finanța activitatea, conducând în final la creșterea gradului de bancabilitate al IMM.
  • În această fază de dezvoltare al antreprenorilor cred că am avut o contribuție importantă, garanțiile au fost de 100 milioane lei, pe alte programe am avut garanții de aproape un miliard, dar este un bun început și cred că astfel de programe trebuie continuate.
  • Pentru a deveni un campion regional trebuie mai întâi să ai o poziție puternică pe piața locală, să ai cotă de piață, un brand solid, relații bune cu clienții, să poți încheia parteneriate strategice, să ai capacitatea de a face investiții însemnate în tehnologie și, bineînțeles, să ai structură financiară solidă.
  • Dacă ne uităm la aceste criterii, observăm că acestea coincid cu cerințele BVB pentru companiile care se listează- sigur, bursa mai are și cerințe suplimentare care se referă la gradul de acțiuni deținute public etc.
  • Având în vedere similitudinea, cred că locul ideal pentru a deveni campion este listarea la bursă. Listarea este o decizie strategică, pentru a atinge momentul listării trebuie să ai anumită talie, anumită dimensiune. Companiile mari, vrem sau nu vrem, au fost companiile de stat, care au crescut capitalizarea bursei.
  • Bineînțeles, că sunt și campioni locali care sunt așteptați la bursă, dar e cale lungă până a ajunge acolo, În plus, nu toți antreprenorii doresc să facă acest pas spre bursă. Unii vor să dezvolte afacerea cu surse proprii de finanțare.
  • Pentru a susține, a stimula procesul- acela de a avea companii de talie mare- ar trebui început din fază incipientă. Bursa are și piața AERO, pentru companii de talie mai mică. Dar aș merge mai departe, aș combina toate stimulentele de care beneficiază un IMM în această fază.
  • Avem Start-up Nation, un program unde nu am văzut încă rezultatele, dar din analizele noastre Start-up Nation a avut rezultate pozitive pe ansamblu pentru forța de muncă, venituri la buget. Ar trebui construit un mediu de tranzacționare, o platformă pe care să fie invitați acești antreprenori care, pe de-o parte, pot beneficia de finanțare acompaniată de ajutoare de stat, pot beneficia de asemenea de programe de finanțare europeană, un lucru important pentru investitori.
  • Investitorii doresc să intre în companii care au acces și la alte surse de finanțare, mai ales unele cu costuri minime sau granturi. Pe aceste platforme, aceste societăți pot fi expuse publicului și pot începe tranzacționări care să fie private. Aceasta este calea naturală prin care companiile au devenit publice.
  • Nu vreau să îndemn la tranzacții în afara bursei, trebuie să existe un minim de transparență, de fapt, programele Start-up Nation cer un plan de afaceri destul de solid. Îți trebuie ceva expertiză să elaborezi un plan de afaceri solid care să fie prezentat investitorilor.
  • Acesta ar fi un pas înainte de piața AERO în care mici antreprenori pot beneficia în același timp de o subvenție Start-up Națion, ulterior de aplicare la granturi europene. Ulterior investitori privați pot veni în companie, sunt tranzacții care se pot face cu un minim de informații, nu legate de rigori bursiere. Ulterior se poate intra pe piața AERO, de aici drumul e liber către piața reglementată. Cred că acest proces poate fi susținut de Ministerul Economiei.
  • Nu cred că ne putem imagina o Europă în care capitalurile să nu poată circula liber.

Partenerii evenimentului:


Alpha Bank

Catena

Bursa de Valori București

eMag


Romgaz

AEROSTAR S.A.

FARMEC SA

Fan Courier

Banca Transilvania

Group Grampet

Asociația Cronica Europeană

Partener instituțional:

Banca Națională a României

Articole recomandate:

Etichete:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: