Pentru a implementa cu succes proiecte de digitalizare și automatizare, România are nevoie de o consistență a clasei politice, dar și de o consistență în implementarea acestora, a declarat Răzvan Atim, General Manager Europa de Est, UiPath, în cadrul conferinței „Strategia economiei românești în deceniul care va schimba lumea: Planul de reziliență” organizată de CursDeGuvernare.ro.
”Trebuie să existe consistență din punct de vedere al managerilor țării, al partidelor. Trebuie să existe o aliniere a acestor manageri în consistența execuției, în consistența planului. Dacă într-un guvern începem ceva bun și în celălalt guvern îl anulăm, din punct de vedere al productivității de țară, noi pierdem. Cred că trebuie să avem o consistență pe execuție. Avem niște lucruri care ard, acolo trebuie să începem. Evident că nu putem să facem nimic peste noapte. Trebuie să începem segmentat, pe direcții, ca să ajungem și unde arde”, a declarat Răzvan Atim.
Pentru mai multe informații despre cum ajută automatizarea administrațiile publice să îmbunătățească calitatea serviciilor publice și să își crească productivitatea și eficiența, puteți consulta carta albă Calea către o administrație digitală aici.
Cele mai importante declarații făcute de Răzvan Atim:
- Din punctul meu de vedere, înainte să vii cu digitalizare sau automatizare trebuie să bifezi niște necesități curente.
Una din problemele de dinaintea digitalizării ar fi infrastructura: străzi, autostrăzi, căi ferate; dincoace vorbim de infrastructura digitală legată de hardware și software, ce computere avem, ce sisteme de operare, multe sunt destul de vechi. După care, toate procedurile interne ar trebui revizuite din punct de vedere al procesului în sine. De multe ori sunt lucruri foarte birocratice și din punct de vedere al modalităților în care putem modifica legal aceste proceduri greoaie. - Digitalizare și automatizare ar veni după ce se pun la punct aceste etape. Să avem o infrastructură pe care să lucrăm. Aplicațiile trebuie aduse în secolul XXI, procesele trebuie îmbunătățite. Avantajul a ceea ce face UiPath este că nu poți să faci automatizare fără pilonii pe care i-am menționat, iar noi când venim să automatizăm procese analizăm și ce avem, cum există, după care avem recomandări de îmbunătățire, de digitalizare, de simplificare, de fluentizare a acestor proceduri și procese interne. Contribuim cu o abordare 360 de grade. După ce digitalizezi vii cu automatizarea ca o mănușă.
- Trebuie să existe consistență din punct de vedere al managerilor țării, al partidelor. Trebuie să existe o aliniere a acestor manageri în consistența execuției, în consistența planului. Dacă într-un guvern începem ceva bun și în celălalt guvern îl anulăm, din punct de vedere al productivității de țară, noi pierdem.
- Cred că trebuie să avem o consistență pe execuție. Avem niște lucruri care ard, acolo trebuie să începem. Evident că nu putem să facem nimic peste noapte. Trebuie să începem segmentat, pe direcții, ca să ajungem și unde arde.
Trebuie să acționăm, să dăm drumul la investiții, la proiecte. Trebuie să avem o abordare de parteneriat public-privat, transparent, prin licitații publice unde toată lumea poate participa. Trebuie să începem consistența asta. Nu putem să acoperim din partea sectorului public toate competențele pe care le are sectorul privat. - Trebuie să avem o abordare deschisă către aplicațiile viitorului cum se spune, către un upgrade al infrastructurii și al capacității tehnologice și de livrare a colegilor noștri din sectorul public. Inevitabil ajunge la un dialog, o colaborare public-privat, un transfer de cunoștințe care să vină într-un efort susținut în pregătirea oamenilor pe diversele tehnologii ale viitorului.
- Există un apetit mai mare sau mai mic în funcție de țări însă toată lumea este aliniată acum pe acest pilon de digitalizare. Dacă unele țări sunt mai avansate și există un apetit mai mare pentru digitalizare, automatizare și avem succes în anumite țări de vârf din Europa sau din alte zone ale lumii, SUA, Japonia etc, la noi există o deschidere și există oameni orientați către tehnologie și care își doresc foarte mult același lucru, să schimbăm în bine viitorul țării și avem o grămadă de schimbat. Trebuie să avem grijă de acești oameni care contribuie la calitatea acestor implementări în sectorul public.
- Trebuie să acționăm, să avem consistență, să avem o înțelegere bună a situației curente și cred că o avem. Se povestește deja foarte mult despre chestia asta. Trebuie să trecem la acțiune.
- Anul trecut, 8 din 10 români s-au deplasat la sediile administrațiilor publice. Dacă mergem granular pe fiecare minister în parte vom găsi oportunități de digitalizare, automatizare, astfel încât să nu mai pierdem timp, să nu mai avem erori, să nu mai creăm frustrare, să scoatem oamenii din rutina asta, din zona de proceduri extrem de birocratice.
Parteneri: UiPath, Raiffeisen Bank, Deloitte România
Partener media: Avocatnet.ro
Articolul cu transmisia video integrală a evenimentului și cele mai importante declarații ale speakerilor:
Articolul cu sinteza ideilor prezentate de speakeri:
PNRR România – prima dezbatere publică pe draftul de la care sperăm demarajul