Ce sume vor avea la dispoziție întreprinderile mici și mijlocii începând de anul viitor și pentru ce tipuri de proiecte a detaliat ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș la conferința „Finanțarea IMM-urilor în criza Covid-19” organizată de CursdeGuvernare.ro, pe 19 octombrie, în parteneriat cu Raiffeisen Bank. (Conferința a fost transmisă live AICI)
„Prin Politica de Coeziune și facilitatea de recuperare și reziliență, mediul de afaceri are un sprijin important pentru noile business-uri și pentru partea de retehnologizare. Negocierile pentru măsurile cuprinse în Ordonanța 130 le-am început prin februarie și au fost finalizate prin iunie”, a spus Boloș.
În ceea ce privește următoarea perioadă de finanțare post 2021 acesta a precizat că Guvernul încearcă finalizarea negocierilor până la începutul anului viitor și speră că se vor putea depune cereri de finanțare începând cu semestrul II 2021.
Cât privește sursele de fonduri pentru IMM, acesta a precizat că pe Politica de Coeziune suma propusă în negocierile cu Comisia Europeană este de 2,4 miliarde de euro pentru retehnologizări, automatizări, smart specialisation.
„Apoi în Facilitatea de Recuperare și Reziliență avem o componentă de mediu de afaceri unde am propus un buget de 4 miliarde euro pentru componente de retehnologizare, automatizare, investiții masive în active fixe, creșterea productivității pe piața europeană. În cadrul viitorului Program Operațional Educație și Ocupare mai este un alt buget pentru IMM de 550 milioane euro”, a explicat Boloș.
Așadar, la nivel național, pentru sectorul IMM sumele disponibile s-ar ridica la aproximativ 7 miliarde euro. Comparativ, a mai spus acesta, în bugetul pentru actuala perioadă de programare a fost inițial de 1,3 miliarde și a fost suplimentat cu 1 miliard.
Boloș a explicat că a studiat modelele de succes din Polonia, Franța, Italia „și unul din secretele acestor performanțe este că au început din timp negocierile cu UE și nu după ce a început perioada de programare. Așa am procedat și noi, iar impactul va fi uriaș, pentru că nu vom mai avea gapuri pentru finanțarea proiectelor de investiții”.
Ministrul a mai răspuns unor întrebări venite din public legate de măsurile de finanțare existente, mai exact schema de ajutor de stat pe Măsura 3 și codurile CAEN prinse în modificările la Ordonanța 130/2020.
„Regulamentul Comisiei Europene s-a modificat și vom face o solicitare pentru prelungirea schemei de ajutor de stat pe Măsura 3. Vestea bună este că aceia care nu prind finanțare nu trebuie să fie îngrijorați pentru că fie vom suplimenta fondurile, fie vom lansa un alt apel de proiecte”, a spus Boloș.
—
IMM-urile au fost puternic afectate de criza provocată de pandemia Covid-19, iar România a pregătit un pachet de ajutor destinat acestui sector. Ministrul fondurilor europene asigură că statul român va accesa rapid banii europeni și că, spre deosebire de anii trecuți, nu va mai exista un gap al absorbției fondurilor alocate de Bruxelles.
Oficiali și specialiști au răspuns preocupărilor publice legate de Finanțarea IMM-urilor în criza Covid-19, la conferința organizată de CursdeGuvernare.ro, în parteneriat cu Raiffeisen Bank.
Partenerul media al evenimentului: Avocatnet.ro.