20 iunie, 2022

România va găzdui din nou, în anul 2023, summitul Inițiativei celor Trei Mări (I3M) și Forumul de Afaceri I3M, a anunțat președintele Klaus Iohannis, luni la Riga.

„În 2018, am organizat cu succes, la București, Summitul și Forumul de Afaceri, iar cinci ani mai târziu, în 2023, România va găzdui din nou acest eveniment important. Această decizie, pe care am anunțat-o astăzi în plenul reuniunii noastre, reconfirmă importanța majoră pe care România o acordă acestui format regional de cooperare.
Preluarea mandatului de organizare a evenimentelor Inițiativei de anul viitor readuce la Marea Neagră centrul decizional al Inițiativei”, a anunțat președintele Klaus Iohannis, într-o conferință de presă comună susținută luni la Riga, împreună cu președinţii Letoniei și Poloniei, potrivit Agerpres.

Șeful statului a precizat că la summitul de la Riga s-a analizat modul în care Inițiativa trebuie să se poziționeze în actualul context de securitate european, în special contribuția pe care poate să o aducă prin implementarea proiectelor strategice de interconectare, în cele trei domenii de bază – transport, energie, digital – punctând că este importantă recalibrarea răspunsului Inițiativei pe plan multidimensional, cu concentrarea în același timp pe îndeplinirea obiectivelor de bază ale Inițiativei.


Președintele Iohannis a salutat intervenția în cadrul reuniunii a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, cu mesajul că Ucraina are nevoie de sprijinul Inițiativei și al statelor participante.

În acest context, șeful statului a reiterat sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei și cetățenilor săi.

“Ca țară gazdă a viitorului Summit și a Forumului de Afaceri al Inițiativei, România va analiza toate posibilitățile prin care Inițiativa poate ajuta Ucraina. În mod deosebit, ne vom concentra asupra proiectelor de interconectare la care Ucraina ar putea participa, ca partener al Inițiativei. În același timp, România are convingerea fermă că și Republica Moldova și Georgia – care, la fel ca Ucraina, se află pe același drum către Uniunea Europeană – trebuie să primească același sprijin din partea noastră, pentru că reziliența lor este greu încercată în aceste momente”, a transmis președintele Iohannis.

El a subliniat că, în pregătirea Summitului de anul viitor, România va continua să susțină consolidarea Inițiativei.


“Vom acționa, astfel, pentru întărirea instrumentelor sale – Forumul de Afaceri, Fondul de Investiții și celelalte formate dezvoltate până acum cu succes. Vom încuraja noi investiții ale Fondului”, a afirmat Iohannis.

Președintele Iohannis a arătat că, din perspectiva intereselor României, este încurajator faptul că recent, în marja Forumului Economic de la Davos, a fost semnat un acord între compania română Transgaz și Fondul de Investiții al Inițiativei, care vizează dezvoltarea infrastructurii și conectivității de gaze naturale, cu integrarea transportului de hidrogen, din țara noastră, valoarea proiectelor fiind estimată la 626 de milioane de euro.

“Alte două proiecte, care reprezintă priorități pentru România, sunt inițiativele Rail2Sea și Via Carpathia, a căror implementare va îmbunătăți legăturile noastre, dar și mobilitatea militară și reziliența în domeniul infrastructurii din regiune, care se dovedesc esențiale în actualul context geopolitic”, a mai arătat Iohannis.

Șeful statului a salutat angajamentul puternic și clar exprimat de partenerii Inițiativei – SUA, Germania și Comisia Europeană.

El a precizat că, pe durata noului mandat al României la conducerea Inițiativei, țara noastră va acționa în deplină coordonare cu agenda strategică a Uniunii Europene, precum și în direcția consolidării parteneriatului transatlantic și va depune toate eforturile necesare atragerii organizațiilor financiare internaționale, dar și a mediului privat internațional, în atingerea scopurilor I3M.

“Totodată, ne bucură interesul manifestat pentru Inițiativă de către Regatul Unit și Japonia. În următorul an, intenționăm să dezvoltăm dialogul cu aceste state pentru a identifica posibilitățile concrete de cooperare”, a afirmat președintele Iohannis.

El a afirmat că prin toate aceste acțiuni România va continua să contribuie la reducerea decalajelor de dezvoltare și la consolidarea rezilienței în regiunea Celor Trei Mări, “în beneficiul prosperității cetățenilor noștri, inclusiv ca răspuns concret la provocările de astăzi de la granițele noastre”.

Președintele Klaus Iohannis participă, luni, la cea de a șaptea ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M) și la a patra ediție a Forumului de Afaceri I3M, organizate de Letonia, la Riga. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și secretarul de stat american, Antony Blinken, au transmis mesaje în cadrul summitului.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: