Înainte de summit-ul UE – Balcanii de Vest, președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă pe marginea acestei reuniuni și a răspuns întrebărilor presei pe teme de actualitate.
Șeful statului a atins toate temele fierbiți ale momentului, vorbind pentru prima dată, clar, despre ingerințele Rusiei în alegerile prezidențiale din România.

Rusia, identificată în mod clar ca actorul statal din spatele ingerințelor electorale
În declarația sa, Klaus Iohannis a spus:
- ”Voi informa partenerii europeni privind situația din România ca urmare a interferenței externe în procesul electoral. Nu este o amenințare doar la adresa României și asupra democrațiilor și valorilor europene. Toate țările sunt expuse la acest risc. Este necesară o coordonare la nivelul UE pe vremea contracarării ingerințelor străine și atacurilor hibride din partea Rusiei (subl. red.). (…)
- La solicitarea României, Consiliului va adopta concluzii privind intruziunile externe și atacurilor hibride ale Rusiei (…)
- România a avut o problema enormă și a făcut față.
Reacția României a fost una imediata, puternică și corectă și de aceea eu sunt foarte încrezător în capacitatea României de a rămâne stabilă, solidă, un partener și membru de încredere.”
Niciun responsabil în România pentru cele întâmplate
Întrebat despre posibile responsabilități pentru ceea ce s-a întâmplat la alegeri, șeful statului a spus:
- ”Nu fac pe nimeni responsabil pentru că intervenția a fost atât de subtilă și de complexă încât practic mare parte din ce s-a întâmplat a fost găsit după primul tur al alegerilor. Nu tot. Au fost unele chestiuni observate, dar din păcate situația și legile nu au fost suficiente.
- A fost un candidat care și-a făcut o campanie excesivă și a susținut că a cheltuit zero. Nu crede nimeni. Toată lumea își face campanie pe rețelele sociale, dar rețelele au obligația să marcheze campania. Atunci când nu mai este voie să facă campanie, rețeaua să opreasca orice campanie. BEC a somat acea rețea, TikTok, să oprească campania pentru că s-a terminat. Rețeaua a ignorat solicitarea BEC, astfel campania a continuat sâmbătă și duminică numai pentru acest candidat. Este o încălcare gravă a legislației electorale.
- Sunt chestiuni care nu au avut pe moment soluții, dar influența străină a fost găsită ulterior și am avut un sprijin de la parteneri strategici care au ajutat entitățile românești să afle ce s-a întâmplat. De asta a durat până când în CSAT s-a dezbătut cu date. Să culpabilizăm pe cineva de la noi, nu ne-ar duce foarte departe. După părerea mea, nu am discutat-o cu politicienii din România, legislația trebuie îmbunătățită. Dacă BEC constantă încălcarea legii, trebuie să aibă instrumente să facă ceva.”
Durata mandatului prezidențial: ”Eu nu pot să plec dacă Constituția îmi spune că trebuie să stau”
Întrebat dacă își menține decizia de a rămâne în funcție până ce un nou președinte depune jurământul, Klaus Iohannis a spus că este obligat de Constituție să rămână în funcție.
- ”Constituția, în acest punct, este foarte clară. Nu este cumva o ingerință din partea mea în treburile constituționale, ci este articol de Constituție că mandatul se încheie când noul președinte depune jurământul. CCR nu mi-a prelungit mandatul cum eronat vehiculează unii politicieni, care probabil nu au avut timp să citească acest articol, deși are doar un rând. CCR a subliniat că acest articol există și acesta se aplică.
- Eu nu pot să plec dacă Constituția îmi spune că trebuie să stau. Să plec prin demisie este posibil, dar nu aș face-o fără o motivație extrem extrem de solidă pentru un interes public. Nu pentru interesul unui politician care vrea să se profileze împotriva mea.”
(Citește și: ”Video / Klaus Iohannis după decizia CCR: Rămân în mandat până un nou președinte depune jurământul”)
***