15 martie, 2021

Ionuț Dumitru, economist-șef al Raiffeisen Bank, consideră că PNRR ”ar fi un instrument util să punem economia pe linia corectă, în special în ceea ce privește taxarea și colectarea taxelor”. În opinia sa, PNRR ar trebui utilizat și pentru corectarea gravelor deficiențe din agricultură.

”Dacă ar trebui eu să gestionez 15 miliarde de euro, pe partea de agricultură aș investi în irigații și în capacități de colectare și de procesare a legumelor și fructelor. E trist să importăm mere din Polonia. Știm că există priorități clare, educație, infrastructură etc, dar trebuie să privim și în alte părți. Dacă nu reformăm agricultura vom avea probleme mari în viitor”, a afirmat Ionuț Dumitru.


Intervenția VIDEO integrală aici:

YouTube video

Cele mai importante declarații ale lui Ionuț Dumitru:

  • Colectarea taxelor în România este foarte slabă: suntem la 27% din PIB față de media UE de peste 40%. Avem o mare problemă la colectarea TVA, avem cel mai mare gap de TVA din UE. Avem vecini acareu reușit să conveargă către media europeană la gap TVA, ar trebui să avem și noi acest obiectiv.
  • Avem și alte probleme structurale – colectare slabă la contribuții sociale, la colectarea impozitului pe venit. Avem și o componentă mare la munca netaxată, peste 20% dintre salariații din România lucrează la negru.  Impozitarea salariilor- la 100% din salariul mediu impozitarea la noi e sub media europeană, la salarii mici povara fiscală este semnificativ mai mare. Colectarea este dezamăgitoare la nivelul impozitelor salariale.
  • La impozitarea profitului lucrurile arată similar. La 16% avem o cotă de colectare mai mică decât în Bulgaria, unde e  10%. Impozitarea proprietății aduce venituri foarte mici comparativ cu media UE. Avem și problema de structură a taxarării, unde am redus taxe pe consum și am crescut taxele pe muncă. Normal ar fi să taxăm invers, mai mult consumul și mai puțin munca. Taxele pe capital erau mici și le-am mai și redus.
  • Sunt probleme stringente, cea mai importantă este cea legată de colectare, care se poate realiza în primul rând prin digitalizare. Sper că acum există mai multă voință politică să digitalizăm colectarea taxelor. PNRR ar fi un instrument util să punem economia pe linia corectă, în ceea ce privește taxarea și colectarea taxelor.
  • Suntem țara cu potențial agricol enorm, ar trebui să fim în top 5 la nivel UE, dar valoarea adăugată brută e mică, avem ineficiență crasă în utilizarea forței de muncă în agricultură. Avem și problema agriculturii de subzistență, ponderea salariaților în agricultură e semnificativ mică în comparație cu alte state. Avem ferme mici, viteză slabă de comasare, multe ferme de subzistență. 86% dintre ferme consumă ce produc.
  • Educația celor care fac agricultură, o problemă ce poate fi prinsă în PNRR- mulți învață la locul de muncă, nu au educație în sensul acesta.
  • La zootehnie, suntem pe ultimul loc în UE la numărul animale pe fermă. Productivitatea în agricultură a crescut în ultima perioadă, dar suntem tot la coada clasamentului. Volatilitatea e foarte mare, depindem nepermis de mult de vreme. Avem suprafață agricolă de 9% din totalul suprafețelor agricole din UE, avem 32% dintre ferme, producem 10% dintre cerealele produse în UE, dar la producția de sfeclă nu contăm la nivelul UE, la legume stăm prost, carne vită producem 0,6%, lapte 2,6%.
  • Cifrele astea se văd în balanța comercială, unde constant avem deficit la câteva produse. E trist, cu potențial de top 5 avem deficite la produse de bază. Dacă nu reformăm agricultura vom avea probleme mari în viitor.
  • Noi nu avem utilizare extensivă a îngrășămintelor chimice, dar culturile organice sunt la 2,4% din suprafețele utilizate. Prin PNRR vor trebui adresate toate aceste slăbiciuni.
  • Dacă ne uităm la datele astea, e clar că avem valoare adăugată mică. Eu aș investi în irigații și capacități de colectare și procesare legume și fructe. E trist să importăm mere din Polonia. Știm că există priorități clare- infrastructură etc, dar trebuie să privim și în alte părți.

Citiți și prezentarea scrisă a lui Ionuț Dumitru AICI.

Parteneri ai conferinței: UiPath, Raiffeisen Bank, Deloitte România


Partener media: Avocatnet.ro

Articolul cu transmisia video integrală a evenimentului și cele mai importante declarații ale speakerilor:

LIVE: Conferința „Strategia economiei românești în deceniul care va schimba lumea: Planul de reziliență”

Articolul cu sinteza ideilor prezentate de speakeri:

PNRR România – prima dezbatere publică pe draftul de la care sperăm demarajul

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: