24 mai, 2021

Gindrovel Dumitra, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei, vorbește de lipsa de echitate a serviciilor medicale

”Echitatea serviciilor medicale înseamnă să acorzi fiecărui pacient cât are nevoie pentru a obţine acelaşi obiectiv. Dacă un pacient din Bucureşti identifică foarte uşor suficiente resurse medicale la care să apeleze, în mediul rural este o tragedie. (…) De prea mult timp, guvernele şi guvernările anterioare s-au uitat prea puţin la medicina de familie, iar rezultatele vor fi culese în perioada următoare. Să sperăm că ne vom trezi în ultimul ceas”, este semnalul de alarmă tras de Gindrovel Dumitra.


Vă prezentăm cele mai importante declarații ale vicepreședintelui Societății Naționale de Medicina Familiei din cadrul conferinței CursDeGuvernare ”Sănătatea – capital economic și siguranță națională. Cum să vindecăm sistemul sanitar românesc” (18.05.2021).

Intervenția VIDEO integrală aici:

YouTube video

Principalele declarații făcute la conferință:

  • Asistenţa medicală primară este formată într-adevăr din medicina de familie, dar şi din alte elemente, foarte multe alte sectoare precum asistenţa medicală comunitară. Cred că va trebui să avem o discuţie şi cu doamna ministru pentru că din punctul meu de vedere nu este în regulă să disociem asistenţa medicală comunitară de asistenţa medicală primară deoarece asistenţii medicali comunitari participă la efortul comun pe care îl realizăm în asistenţa medicală primară. Medicul de familie nu este nimic altceva decât un manager de caz de îngrijiri în asistenţa medicală primară şi nu numai. E o problemă  foarte mare pe care o avem la nivel de concep.
  • Componenta de exemplu şcolară, componenta de îngrijire la domiciliu, componenta comunitară, acele îngrijiri sociale, această relaţie care ar trebui să existe între sistemul medical şi sistemul social cel puţin la nivelul de asistenţă medicală primară trebuie redesenate astfel încât să putem participa fiecare ca un membru al echipei.
  • Uneori vedem că pacientul apreciază un medic bun, o clinică bună. Este în general acea clinică în care se vorbeşte bine, în care se comunică eficient, iar această componentă de comunicare în relaţia dintre stat şi asigurat va fi un element pe care va trebui să-l redesenăm încă o dată, relaţia dintre asigura şi asigurator este o relaţie care trebuie obligatoriu asumată de stat român. În acest moment, această relaţie trece prin spital, prin cabinetul medicului de familie, prin cabinetul medicului din ambulatoriu care acordă anumite drepturi pe care le are pacientul. Acest lucru nu este normal. Noi trebuie să acordăm servicii medicale şi nu să facem treaba asiguratorului. Relaţia pe care o are pacientul cu asiguratorul trebuie să fie o relaţie unilaterală, iar noi să participăm ca într-un triunghi, nu ca într-o linie dreaptă.
  • Vreau să trag un semnal mare de alarmă. Echitatea serviciilor medicale înseamnă să acorzi fiecărui pacient cât are nevoie pentru a obţine acelaşi obiectiv. Dacă un pacient din Bucureşti identifică foarte uşor suficiente resurse medicale la care să apeleze, în mediul rural este o tragedie. Conform datelor pe care le avem la Colegiul Medicilor, în acest moment 25% dintre medicii de familie care sunt înregistraţi la noi se află în grupa de vârstă 60-65 de ani. Peste 5 ani, un sfert dintre medicii de familie din România vor avea vârsta la care vor putea să iasă la pensie. Doar 3,5% dintre colegi au între 30 şi 35 de ani, spre deosebire de 14% cât avem în acest total medici din numărul total. Este posibil ca să nu mai avem cu cine dacă nu luăm măsuri cât se poate de rapide să facem această specialitate atractivă, să creştem numărul de locuri, să creăm aceleaşi condiţii prin care autorităţile să creeze acele stimulente aşa încât un medic să îşi dorească să facă pionierat în mediul rural.
  • O să avem o problemă de echitate a serviciilor medicale. E foarte posibil ca în cinci ani mulţi dintre colegii mei care se află în prezent în rural să-şi dorească să iasă la pensie, să nu mai rămână în sistem.
  • De prea mult timp, guvernele şi guvernările anterioare s-au uitat prea puţin la medicina de familie, iar rezultatele vor fi culese în perioada următoare. Să sperăm că ne vom trezi în ultimul ceas.

Urmăriți conferința integrală AICI-LINK

Parteneri:

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Farmacia Catena, Farmec, Pfizer

Network partners:

Avocatnet.ro, RaportulDeGarda.ro, Sanatatea Press Group, Sanatatea.TV, Ro Health Review


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: