15 mai, 2020

Reprezentanții Carrefour, Merga Image și Profi, precum și președintele Asociației Marilor Rețele Comerciale au discutat despre inițiativele din retail care vizează producătorii locali, inclusiv organizarea pe criterii geografice sau sprijin prin planificare și orientare astfel încât producția locală să se dezvolte.  Aceștia au răspuns la întrebări legate de perspectivele pentru 2020 dar și despre prețurile „de dumping” ale unor produse din import.

Răspunsurile reprezentanților din retail, la temele menționate:


YouTube video

Călin Costinaș, vicepreședinte Profi Rom Food, a explicat că pentru a facilita organizarea producătorilor și accesul cât mai rapid la raft al unor produse, au fost create patru platforme logistice în patru zone georgrafice din țară.

Zaharia, Category Group Manager, Mega Image, a spus că nu există atât de multe cooperative pe cât și-ar dori, pentru colaborare. „Pentru 2020, toți ne dorim să extindem ponderea producției locale sau să creștem sezonul cu încă o lună” și speră să fie condițiile favorabile pentru dezvoltare. Ea a mai adăugat că în alte țări cooperativele sunt foarte puternice, iar în unele cazuri, producătorii au putere mai mare decât retailerii. Pe de altă parte, a menționat aceasta, „sunt foarte bine tehnologizați și au și costuri de producție mai mici decât ale noastre”, poate de aici și costurile mai mici la unele produse din import.

George Bădescu, președintele Asociației Marilor Rețele Comerciale din România a explicat că un dialog constructiv între producători și retailerii este un factor foarte important pentru a găsi soluțiile prin care producătorii locali să își promoveze produsele.


Anca Damour, Executive Board Member, Carrefour, a explicat sprijinul pentru producătorii locali: „Am acționat ca un fel de broker de încredere, am pus la dispoziția lor niște instrumente, am stabilit împreună ce trebuie să producă. Aceste cooperative sunt esențiale pentru a dezvolta micii producători”. Aceasta a menționat și modelele economic viabile care s-au dezvoltat, precum Cooperativa Vărăști sau Adept – din zona Viscri – pe care Carrefour l-a finanțat anul trecut.

„Scopul nu este să creăm o cooperativă ca să vândă pentru noi ci să crească producția de legume în țară și oferta pentru consumatorul român. De la an la an, am crescut cu peste 50% producția de legume fiindcă s-au adăugat și alți producători în cooperativă și pentru că i-am ajutat să cultive pe o perioadă mai îndelungată, i-am ajutat cu planificările de produse, producții, solarii. Este în creștere orientarea consumatorului roman către produse de calitate, produse bio”, a spus Anca Damour. Ea a mai adăugat că creșterea de produse bio a fost efectiv de 100% de la un an la altul, de aceea a fost implementat acest program dedicat – „Creștem România bio” .

O altă sesiune de răspunsuri și concluzii ale dezbaterii a inclus teme precum scumpirea pâinii sau altor produse din magazine, condițiile pentru produse competitive.

YouTube video

Întrebarea transmisă din public: ”Se va scumpi painea?”

Călin Costinaș (Profi) a spus că depinde foarte mult de producția de grâu, iar ceea ce se constată anul acesta este că seceta poate afecta producția. „Ce măsuri putem lua ca țară este să favorizăm piața internă cel puțin în detrimentul importurilor extracomunitare.”, a spus acesta.

George Bădescu (AMRCR) a precizat că din datele existente la nivel de asociație nu reies deocamdată motive să credem că am putea avea probleme cu aprovizionarea, prezența alimentelor pe rafturi sau că producția de alimente ar putea avea în perioada următoare sincope foarte mari.

Răspunsurile ministrului Adrian Oros la întrebarea referitoare la scumpirea pâinii, aici (LINK).

Referitor la cât de competitive sunt produsele românești, Călin Costinaș a subliniat că este foarte importantă eliminarea birocrației. „Trebuie să înțelegem că fiecare om care plimbă o hârtie înseamnă undeva un cost care apare în prețul produsului. Și transformă un produs care ar putea fi competitiv, într-unul necompetitiv”.

Legat de birocrație, a continuat acesta, pentru că tot ne comparăm cu alte țări, „în Polonia, în 30 de zile după ce ai înființat o societate vine cineva de la primărie și îți spune ce fonduri europene poți să accesezi”. Practic, cele două elemente decisive ar fi: eliminarea birocrației și facilitarea accesării fondurilor europene. „Abia apoi, cu aceste 2 elemente, vom putea fi competitivi”, mai spune Costinaș.

Acesta a mai adăugat că manifestarea patriotismului, cel mai autentic, este când cumpărăm produse din magazine.

Prezentările susținute în de speakerii din retail, pe tema generală – Soluțiile marilor retaileri de susținere a producției interne:

George BĂDESCU, director executiv, Asociația Marilor Rețele Comerciale din România

YouTube video

Anca DAMOUR, Executive Board Member, Carrefour România : Cooperativa Agricolă Vărăști:

YouTube video

Diana ZAHARIA, Category Group Manager, Mega Image : Marca proprie: Gusturi Românești

YouTube video

Călin COSTINAȘ, vicepreședinte, PROFI Rom Food

YouTube video

Articolul cu concluziile VIDEO CONFERINȚEI din 12 mai poate fi găsit aici (LINK)

Articolul cu înregistrarea video integrală și live text – cu declarațiile speakerilor, aici (LINK)

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: