14 mai, 2020

Mihail Dumitru, Director General Adjunct, DG Agri, Comisia Europeană a vorbit la VIDEO CONFERINȚA #CovidAgri: „Cum (re)învățăm România să se hrănească. Resetarea agriculturii și scurtarea lanțului de la producător la consumator” despre sprijinul acordat de Comisia Europeană acestui sector, inclusiv în România, în perioada crizei COVID-19.

Mihail Dumitru a  vorbit despre demersurile privind următorul cadru financiar anual și Pactul verde – două direcții pe care Comisia era concentrată, în momentul apariției crizei COVID-19, în vederea „resetării agriculturii europene” și a următorului cadru financiar 2021-2027. Demersurile au fost amânate și adaptate, pentru moment.


INTERVENȚIA INTEGRALĂ – VIDEO

YouTube video

Dumitru a precizat că România a notificat Comisiei Europene trei scheme de ajutor de stat pentru agricultură:  una pentru procesare lapte în zona montană, una pentru procesare fructe în zona montană și una pentru stâni montane. Domeniul ajutorului de stat în agricultură este de competența direcția de concurență a Comisiei Europene. Mihail Dumitru estimează că răspunsul pe aceste notificări va fi unul extrem de rapid, în termeni de zile sau aproximativ o săptămână.

YouTube video


El a mai subliniat că România ar trebui să folosească toate oportunitățile pe care le are la dispoziție – dacă mai sunt fonduri prin PNDR ar trebui folosite mai întâi toate aceste fonduri, apoi ajutoarele de stat.

Spre exemplu, acesta a vorbit despre comunicarea pe tema „De la fermă la consumator”, în cadrul Pactului ecologic european: „Suntem foarte aproape de adoptarea acestei comunicări, pe data de 20 mai este noua dată pentru adaptarea acesteia și a strategiei de biodiversitate”, a spus Dumitru.

Alte declarații:

  • Această criză ne-a prins în condițiile în care nu avem un Cadru Financiar Multianual. Această criză a adus un plus de nevoie de finanțare al sectorului.
  • Ni s-a reamintit cât de importantă este securitatea alimentară în perioadă de criză. Reacțiile au fost puțin surprinzătoare la început, Comisia a fost nevoită să intervină pentru a asigura fluidizarea traficului pentru produse alimentare și de strictă necesitate. S-au deschis culoare verzi, s-a redus timpul de așteptare în vămi… Din fericire, criza ne-a arătat că actualele lanțuri au funcționat.
  • Sectorul se confruntă însă cu probleme și a fost nevoie de intervenții rapide din partea Comisiei Europene. S-au mobilizat resursele existente pentru nevoi de criză.
  • Am încercat în domeniul agricol să facilităm asigurarea de lichidități pentru a continua ciclul de producție, ca să nu avem o criză alimentară în viitor. Am încercat să mobilizat și alte resurse, am permis credite operaționale nelegate de investiții, România se poate folosi de această facilitate. Măsuri pentru intervenții pe piață, o măsură specială= ajutor de lichiditate 5.000 euro pe fermier.
  • Am flexibilizat regula ajutorului de stat care poate fi acordat și acestui sector. Sigur, depinde și de capacitatea statului membru de a acorda acest ajutor.
  • Pentru viitor, noi punem accent în planul specific noi vom pune accent pe soluții moderne, inovative. Ar trebui programate de România în viitorul PNDR. Există instrumente care sprijină asociarea, dar România nu a avut mare succes în utilizarea acestor instrumente.
  • Am informat România că UE a răspuns favorabil pentru o măsură de flexibilizare între fonduri pentru alocări suplimentare pentru sere și solarii. Cel puțin vom păstra plafonul vechi, dar suma depinde de alocările din noul CFF.

Articolul cu concluziile VIDEO CONFERINȚEI din 12 mai poate fi găsit aici (LINK)

Articolul cu înregistrarea video integrală și live text – cu declarațiile speakerilor, aici (LINK)

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Federației PRO AGRO și Asociației Fermierilor din România.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: