1 aprilie, 2021

Agricultura românească are o contribuție de 4% din PIB, dar „România are carențe semnificative în agricultură din perspectiva productivității și a exportului cu valoare adăugată, chiar dacă sunt zone de reușită care ne dau speranțe” –  a declarat Adrian Drăgan, CEO al Timac Agro pentru regiunea România, Moldova și Ucraina, la conferința CursDeGuvernare „Capitalul autohton – nivelul următor: planurile de adecvare și de internaționalizare în noua economie post-Covid”. Vă prezentăm cele mai importante declarații ale omului de afaceri din cadrul conferinței.

„Extinderea capacității de export agricol cu valoarea adăugată a României este o direcție strategică. Soia, de exemplu, înseamnă proteine, care contribuie la securitatea alimentară. România are această oportunitate, știm să producem, aveam mari suprafețe de culturi cu niște ani în urmă”, a spus Adrian Drăgan.

Intervenția VIDEO integrală aici:


YouTube video

„Deficitul comercial în agricultură nu este o fatalitate, nu se face cu țări care sunt capitaliste avansate precum Franța sau Spania, ci cu țări care au luat startul în 1989 odată cu noi.”. Rezumatul celor mai importante idei din prezentarea lui Adrian Drăgan:

  • Un capital românesc s-a creat și poate privi agrigultura chiar dacă este intensivă în capital și poate să aducă satisfacții, prin crearea unui fond mare de investiții pe legume și fructe.
  • Este o oportunitate care depinde de noi și de capacitatea guvernanților dar și a societății de a face presiune,  astfel încât să ne clarificăm strategia și să știm în ce să investim în următorii ani, iar situația să fie diferită.
  • Noi, la Coaliția pentru Dezvoltarea Românei, credem în mai multe direcții strategice și mă refer în primul rând la creșterea competititvității.
  • Ca să fii bun la exterior trebuie să fii bun la tine acasă. Să vedem care sunt lucrurile pe care le facem bine la noi acasă și să ne creștem competitivitatea externă.
  • Sunt legi care trebuie îmbunătățite, precum cea privind comasarea terenurilor agricole, care este esențială.
  • Este necesară clasificarea lucrărilor agricole astfel încât riscul meteo dar și riscurile de volatilitate a prețurilor să fie bine gestionate.
  • Sunt necesare tehnologiile green care se referă la captarea carbonului și agricultura biologică și este nevoie de educarea fermierilor.

Citiți și prezentarea scrisă aici:

Agricultura – o soluție verde pentru securitatea alimentară a României și Europei

Conferința integrală poate fi urmărită aici:

LIVE | VIDEO CONFERINȚA Capitalul autohton – nivelul următor: planurile de adecvare și de internaționalizare în noua economie post-Covid


 

Partners: BCREquiLiant Capital, Fan Courier, INACO – Initiativa pentru Competitivitate

Network partners: Avocatnet.ro, Camera de Comert si Industrie a României (CCIR), Romanian Business Leaders (RBL), Asociatia pentru Antreprenoriat Romania (APAR), Foreign Investors Council, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: