SUA au „un interes profund” în dezvoltarea statului de drept, a justiţiei, a deschiderii economice, a transparenţei în România, a declarat, sâmbătă, Victoria Nuland, pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului american de Stat.
Victoria Nuland (foto) a efectuat o vizită de două zile în România, vizită în timpul căreia s-a întâlnit cu preşedintele României – Traian Băsescu, ministrul de Externe – Titus Corlăţean, şi reprezentanţi ai presei şi ai societăţii civile.
Victoria Nuland nu a avut programată o întâlnire cu premierul Victor Ponta, care, conform ministrului Corlăţean, avea deja organizat un alt program şi pe care nu-l putea modifica.
Vizita este inclusă într-un program de vizită în regiune şi a avut ca subiect de discuţie cu interlocutorii români problema statului de drept, repsectarea independenţei justiţiei şi a libertăţii presei.
Victoria Nuland a făcut mai multe declaraţii, la finalul întrevederilor din România, vorbind despre improtanţa relaţiilor dintre SUA şi ţara noastra.
După întâlnirea cu ministrul de Externe, diplomatul a declarat:
„SUA au interes profund în dezvoltarea continuă a statului de drept, justiţiei, deschiderii economice, transparenţei în România (…) Am discutat aceste probleme astăzi, întotdeauna vom fi deschişi în legătură cu interesul profund al SUA în reforma continuă şi traseul democratic al României, interesul pe care îl avem pentru întărirea statului de drept, deoarece o Românie puternică, democratică şi prosperă este cel mai bun partener pentru SUA şi cel mai bun aliat NATO”, a spus oficialul american, citat de MEDIAFAX.
„O Românie puternică, democrată şi prosperă este cel mai bun partener pentru SUA, este cel mai bun aliat NATO şi cel mai bun membru UE, în slujba responsabilităţii globale pe care o împărţim şi a parteneriatului nostru strategic”, a mai spus diplomatul american.Victoria Nuland a vorbit şi despre parteneriatul strategic româno-american, despre prezenţa românească în teatrele de operaţiuni din Irak şi Afganistan, dar şi despre acordul de liber-schimb între UE şi SUA
În opinia sa, 2014 va fi un an foarte important în relaţia economică bilaterală, dar şi în relaţiile SUA cu UE şi comunitatea transatlantică, după relansarea negocierilor pentru acordul de liber-schimb UE-SUA, care va forma „o zonă de liber-schimb de la Los Angeles la Vilnius, locuri de muncă şi creştere economică în toată lumea”.
„Să demonstrăm că lucrând împreună suntem mai prosperi”, a spus Victoria Nuland, explicând că acest acord este şi un „element-cheie” în relaţiile economice româno-americane.
Provocările politice la adresa justiţiei sunt „îngrijorătoare”
Victoria Nuland a catalogat drept „îngrijorătoare” „atacurile” asupra independenţei justiţiei, precum şi „provocările” oricărui partid politic asupra sistemului judiciar.
Oficialul american a îndemnat toţi românii să susţină independenţa sistemului judiciar de interferenţele politice, subliniind că o justiţie independentă şi o presă liberă sunt „esenţiale” pentru o democraţie puternică.
SUA doresc o Românie cât mai puternică
Întrebată care este mesajul său principal pentru guvernul român, diplomatul american a răspuns: „SUA doresc o Românie cât mai puternică posibil, cât mai curată posibil şi cât mai democratică, care să continue să fie marele nostru aliat aici”.
Vizita Victoriei Nuland la Bucureşti are loc la scurt timp după ce, pe 10 decembrie, Camera Deputaţilor a adoptat o serie de modificări controversate la Codul Penal, criticate de reprezentanţii diplomatici ai mai multor state occidentale.
Ambasada SUA la Bucureşti a susţinut atunci, într-un comunicat, că amendamentele la Codul Penal adoptate de Camera Deputaţilor „ar reprezenta un pas înapoi pentru România” şi acţiunea Parlamentului „este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României”.
Victoria Nuland a fost numită în funcţia de asistent pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului american de Stat la 18 septembrie 2013, potrivit CV-ului postat pe site-ul Departamentului de Stat. Din această poziţie, ea este responsabilă pentru relaţiile diplomatice cu 50 de ţări din Europa şi Eurasia, dar şi cu NATO, Uniunea Europeană şi OSCE. Anterior, Victoria Nuland a fost purtătoarea de cuvânt a fostului secretar de Stat Hillary Clinton.