8 aprilie, 2015

cheltuuieli gospodariiDatele publicate de INS pentru trimestrul IV 2014 arată că nivelul de trai al gospodăriilor populației a crescut cu 3,4% în termeni nominali față de trimestrul precedent.

Venitul mediu lunar pe gospodărie s-a majorat de la 2.495 lei la 2.579 lei, în condițiile în care prețurile

s-au diminuat în intervalul octombrie – decembrie cu 0,1% ( astfel, creșterea reală a veniturilor a fost de 3,5%).


Venitul mediu pe persoană s-a mărit de la un trimestru la altul cu 3,3% (3,4% în termeni reali, ajustat cu inflația).

De reținut, potrivit precizărilor INS, datele trimestriale publicate pentru trimestrele III și IV din anul 2014 nu sunt comparabile cu seriile din perioadele precedente, deoarece au fost estimate pe baza populației rezidente existente la data de 1 iulie 2014 ( numărul mediu de persoane pe familie a coborât la 2,66).

tabel 1Veniturile bănești au înregistrat un avans ceva mai redus decât rezultatul de ansamblu, în timp ce creșterea veniturilor în natură a fost cu circa 70% mai mare față de media generală, din motive sezoniere.

Ponderea veniturilor salariale în veniturile totale a urcat de la 51,8% la 52,2%. În schimb, au pierdut teren în termeni relativi veniturile din prestații sociale, reduse de la 23,4% la 23,1%.


Veniturile din agricultură și-au diminuat participarea la veniturile totale ale unei gospodării de la o cotă apropiată de patru procente (3,9%) la 3,3%, în timp ce ponderea sumelor obținute din activități independente a crescut ușor, de la 2,5% la 2,7%.

Ponderea veniturilor obținute din proprietate și vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei s-a diminuat semnificativ, de la 1,5% la 1,0%.

tabel 2Veniturile reale pe persoană s-au majorat semnificativ în mediul urban (+5,2% nominal, ajustat cu inflația de -0,1%).

În schimb, situația s-a menținut aproape neschimbată în mediul rural, unde suma pe persoană a fost similară celei din trimestrul anterior (creștere de la circa 774 lei la 776 lei). Ceea ce arată o creștere conjuncturală a decalajului de nivel de trai cu o proporție de 69% cel rural din cel urban.

tabel 3Per total, datele comunicate de INS pentru trimestrul al treilea arată un avans semnificativ al veniturilor pe persoană în familiile de agricultori, de salariați și de pensionari și o reducere

în familiile de șomeri, situate și așa pe ultima poziție în clasamentul nivelului de trai.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: