16 octombrie, 2011

Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină „Grigore T.Popa” din Iaşi, a acuzat, duminică,  Direcţia Naţională Anticorupţie că a furnizat, pe surse, informaţii trunchiate din dosarul în care acesta este anchetat alături de alţi angajaţi ai instituţiei de învăţământ superior pentru trucarea unei licitaţii cu fonduri europene pentru platforma electronică a universităţii, relatează Agerpres.

„Am fost şocat să aflu cum o viaţă întreagă poate fi murdărită într-o manieră incalificabilă în doar câteva clipe. (…) Am un mare regret pentru maniera în care am fost prezentat. (…) DNA a dat trunchiat şi a dat pe surse tot nivelul de informaţii deşi mi s-a adus la cunoştinţă că ancheta are caracter secret. Am decis să ies public pentru că DNA nu a respectat condiţiile şi a dat pe surse informaţii trunchiate. Dacă prelungeam tăcerea s-ar fi creat o falsă impresie. (…) N-au ajuns la tupeul să mă acuze de luare de mită. Din câte ştiu, sunt cercetat pentru aderare la grup organizat, abuz în serviciu, tentativă la fals şi conflict de interese. Am aderat pentru că gena mea infracţională m-a trimis să ader, fără niciun avantaj”, a declarat prof.univ. Vasile Astărăstoae, într-o conferință de presă, eveniment care s-a desfăşurat în prezenţa rectorilor celorlalte universităţi de stat din Iaşi.

Conform acestuia, sunt false acuzaţiile conform cărora platforma eLearning implementată cu fonduri europene nu există sau că această platformă este nefuncţională, motiv pentru care în cadrul conferinţei angajaţi ai UMF Iaşi au făcut o demonstraţie şi au devoalat jurnaliştilor modul în care aceasta poate fi accesată atât de simpli vizitatori dar şi de personalul şi studenţii universităţii, aceste două categorii având acces doar în baza unui user şi a unei parole.


Vasile Astărăstoae a precizat totodată că platforma eLearning a UMF Iaşi este cea mai complexă din România şi îndeplineşte toate condiţiile proiectului finanţat cu bani europeni. Mai mult, susţine acesta, în prezent platforma are 100.000 de foldere care conţin atât suportul de curs pentru studenţi, cât şi prezenţa la cursuri şi seminarii deşi în proiect era specificat că aceasta trebuie să conţină după primul an de funcţionare un număr de 10.000 de foldere.

„Licitaţia a fost publicată pe Jurnalul European, unde a stat 59 de zile, încât orice firmă din Europa putea participa. De asemenea, licitaţia s-a realizat pe SEAP. Conducerea Universităţii nu a avut nicio legătură cu firma Maguay. I-am cunoscut pe reprezentanţii firmei abia în ziua licitaţiei”, a declarat Astărăstoae, care a subliniat că firma care a câştigat licitaţia, Maguay Impex SRL, nu e o firmă de apartament, fapt care se poate demonstra şi prin faptul că de-a lungul timpului a executat inclusiv proiecte pentru SRI şi DIICOT.

În plus, menţionează Astărăstoae, niciunul dintre angajaţii UMF Iaşi nu a fost plătit în cadrul acestui proiect, munca fiind voluntară.

De asemenea, rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, a ţinut să sublinieze că nu are permis auto, nu are autovehicul propriu, nu deţine nicio firmă, nu este asociat la nicio firmă. El a mai spus că fiica sa, Daniela, economist de profesie, care este cercetată în acelaşi dosar de procurorii DNA, ‘nu este implicată în acest proiect şi nici în alt proiect al UMF Iaşi, nu a avut şi nu are relaţii contractuale cu universitatea, nu a fost, nu este angajată a Universităţii.


Vasile Astărăstoae este şi preşedinte al Colegiului Medicilor din România. El este vizat, alături de alte 18 persoane, printre care soţia şi fiica sa, într-un dosar instrumentat de DNA privind presupuse fraude care au fost comise cu prilejul implementării unei platforme care să ajute studenţii la documentare şi la examinarea prin mijloace electronice – e-learning.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: