29 decembrie, 2015

dudaUltimele decizii luate de noua putere, cu accente naționaliste, de la Varșovia, riscă să ducă la o distanțare între SUA și partenerul său strategic din Europa Centrală și de Est, Polonia.

NATO ar putea decide schimbarea locului unde se va desfășura în 2016 summitul anual al Alianței, ce urma să fie organizat la Varșovia, iar Barack Obama ia în considerare amânarea întâlnirii cu președintele polonez, Andrzej Duda, potrivit unor surse americane citate de Gazeta Wyborcza.

Răcirea relațiilor dintre cei doi parteneri startegici vine după ce liderul de la Varșovia a promulgat o lege ce limitează puterile Tribunalului Constituțional și permite blocarea deciziilor pe care această instanță le-ar lua împotriva noii puteri.


Controversata reformă a Tribunalului Constituțional a început luna trecută, după ce partidul PiS și-a numit cinci oameni la această instanță, printr-o procedură ce a fost contestată nu numai de opoziție, ci și de organizațiile neguvernamentale care militează pentru respecatrea statului de drept.

Partidul naționalist PiS (Lege și Justiție) a înregistrat o victorie răsunătoare la alegerile parlamentare de la finele lunii octombrie, obținând majoritatea absolută. Este pentru prima oară după căderea comunismului când guvernarea ajunge în mâinile unui singur partid.

Partid ce a fost deja acuzat de naționalism și antieuropenism, iar acum trebuie să facă față și unor critici asemănătoare celor de care numai Viktor Orban și România (în iulie 2012, în timpul referendumului pentru suspendarea președintelui) au mai avut parte.

Reformarea instanței constituționale

Acuzele au atins punctul acum, când președintele Duda a promulgat modificările aduse funcționării Tribunalului Constituțional.


Legea intrată în vigoare conține un amendament ce impune Curții să ia decizii cu o majoritate calificată, adică cel puțin 13 judecători din cei 15, în loc de 9, ca până acum, scrie The Guardian.

Criticii susțin că această schimbare va încetini activitatea instanței  și a fost făcută pentru a-i putea instala cei cinci noi judecători, considerați ca  apropiați PiS, care vor putea bloca hotărârile defavorabile noii puteri.

Legea a fost criticată și de Consiliul Național al Justiției (KRS), care i-a cerut președintelui Andrzej Duda, să nu promulge noua lege înainte de a fi stabilită constituționalitatea acesteia.

Printre cei care au făcut apel la președintele Duda înainte de promulgare s-au numărat și vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans și președintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Opoziția: Acesta este doar începutul

Criticii noii guvernări spun că PiS are o agendă extremistă, similară celei promovate de premierul Ungariei, Viktor Orban.

În primele sale săptămâni de guvernare, PiS eliminat a eliminat prevederile IVF (fertilizare in vitro), iar printre legile aflate acum pe agenda parlamentului se numără câteva foarte controversate, precum cea antiterorism, care conține reglementări ce ar limita libertatea de circulație și de exprimare.

Barbara Nowacka, liderul coaliției de opoziție Stânga Unită, a declarat pentru The Guardian: „Acesta este doar începutul. Următorul pas va fi o mișcare pentru a controla mass-media și numirea procurorului general de către ministrul justiției.”

În opinia acesteia, criticile internaționale nu vor avea niciun efect: „Nu le vor lua în seamă, așa cum și Orbán a ignorat criticile UE. Dar noi, opoziția și poporul polonez, avem nevoie de sprijinul comunității internaționale pentru a apăra democrația”, a mai declarat Barbara Nowacka.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: