fbpx

12 ianuarie, 2025

Fondurile de private equity și-au intensificat activitatea în Europa anul trecut, profitând de problemele economice ale continentului pentru a achiziționa companii mari la evaluări reduse, notează Financial Times.

Valoarea totală a tranzacțiilor de cumpărare din Europa de peste un miliard de dolari (per tranzacție) a crescut într-un ritm de două ori mai rapid decât în restul lumii, arată o analiză a publicației realizată pe baza datelor Dealogic.

În 2024, pe continent au fost realizate tranzacții mari în valoare de aproximativ 133 miliarde de dolari, o creștere de 78% față de anul anterior. În restul lumii, creșterea a fost de 29%, până la 242 miliarde de dolari.


Datele reprezintă cea mai recentă dovadă că firmele de private equity se hrănesc din „bogăția Europei” de companii ieftine, scrie publicația.

Printre tranzacțiile mari se numără un acord de consorțiu de 6,9 miliarde de dolari pentru platforma de investiții Hargreaves Lansdown și o tranzacție de 5,5 miliarde de dolari realizată de Thoma Bravo pentru a prelua compania de securitate cibernetică Darktrace din Marea Britanie, precum și acorduri ale unor firme, inclusiv Brookfield, pentru a prelua o participație de 3,8 miliarde de dolari în dezvoltatorul francez de energie regenerabilă Neoen.

Perspectivele economice slabe și întărirea dolarului au încurajat firmele americane să investească în Europa

O perspectivă economică provocatoare, cu prognoze de creștere slabe, turbulențe politice și amenințări geopolitice, precum și întărirea dolarului american au încurajat fondurile de private equity din SUA să vizeze anumite țări din Europa, potrivit lui Neil Barlow, partener la firma de avocatură Clifford Chance.

„Anumite economii mai stabile din Europa, cum ar fi Marea Britanie, țările nordice și Germania au devenit un punct focal pentru furnizorii de capital privat”, a spus el.

Bursele europene, inclusiv Bursa de Valori din Londra, s-au confruntat cu un exod al companiilor, pe măsură ce listările au fost mutate în SUA sau au devenit private cu sprijinul firmelor de private equity.


Valoarea tranzacțiilor europene de tip „take-private” care au implicat o participație majoritară de peste 1 miliard de dolari a crescut cu 44% până la 52 miliarde de dolari anul trecut, arată datele Dealogic, cu 15 astfel de tranzacții comparativ cu 10 în anul precedent.

Acțiunile europene se tranzacționează la evaluări mai scăzute decât cele listate în SUA de un deceniu. Însă diferența s-a lărgit, iar Stoxx Europe 600 se tranzacționează acum la un discount record față de S&P 500 din SUA.

Pe de altă parte, tranzacțiile mai mici au crescut mai rapid în restul lumii comparativ cu Europa. Buyout-urile în care participația majoritară avea o valoare între 50 milioane de dolari și 1 miliard de dolari au crescut doar cu 1% în Europa anul trecut, față de 16% în restul lumii.

Richard Hope de la Hamilton Lane susține că nu este „o surpriză” că Europa a înregistrat o creștere mai lentă decât restul lumii pentru tranzacțiile mai mici, adăugând că partea inferioară a pieței suferă din cauza „vânturilor macroeconomice din regiune”.

(Citește și: ”Raportul Draghi: De unde poate scoate UE 800 mld. Euro anual pentru a-și finanța redresarea competitivității și setarea pe inovație a economiilor?”)

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: