Majoritatea administratorilor de pensii private Pilon II, dacă nu chiar toți ar dori să se retragă din România, din cauza regulilor impuse prin Ordonanţa de Urgenţă de Guvernului 114/2018, potrivit declarațiiei lui Valentin Lazea, economistul şef al Băncii Naţionale a României (BNR), la Romanian Stock Market Summit, organizat de Bursade valori București.
„Din ce înţeleg eu din discuţiile cu asociaţia administratorilor de pensii private (Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România, APAPR – n.red.), marea majoritate a administratorilor de pensii private Pilon II din România, dacă nu toate cele şapte fonduri, vor să se retragă România, se gândesc să se retragă din România, deoarece condiţiile li se par deosebit de oneroase – un efort financiar mare pentru un câştig aproape inexistent”, a afirmat, luni, Valentin Lazea, citat de Mediafax.
Motivul retragerilor este OUG nr. 114/2018, care instituie noile reguli pentru operatorii din această piaţă: majorarea capitalurilor sociale ale societăților de pensii cu sume „aberante”, în fucție de performanțe care nu mai pot fi atinse în condițiile reducerii contribuțiilor participanților, potrivit analiștilor.
Mai mult, OUG a redus drastic comisioanele cuvenite administratorilor.
„Problema este că Ordonanţa 114 din 2018 cere administratorilor de fonduri de pensii din Pilonul II să aducă, pe parcursul unui singur an, 2019, majorări de capital de circa 800 de milioane de euro, o sumă de 11 ori mai mare decât capitalul social existent în prezent.
Totodată, această sumă este de două ori mai mare decât suma tuturor comisioanelor brute încasate în ultimii 11 ani. În acelaşi timp, Ordonanţa 114 reduce cu 70% nivelul maxim legal al comisioanelor de pot fi percepute”, a spus Valentin Lazea, citat de Agerpres.
Avertismentul economistului șef al BNR vine după ce însăși Autoritatea de Supraveghere Financiară a evaluat negativ impactul OUG 114, deși a avizat favorabil proiectul acesteia.
„Nivelul ridicat al capitalului social minim, coroborat cu termenul scurt de conformare (raportat la valoarea aportului necesar), poate să descurajeze activitatea de administrare a fondurilor de pensii administrate privat, existând riscul ca unii dintre administratori să nu poată obţine resursele necesare şi să fie nevoiţi să se retragă”, spune un document al ASF.
Măsurile OUG afectează stabilitatea financiară
„BNR este interesată de evoluția BVB din mai multe motive. Primul e de stabilitate financiară, al doilea, de stabilitate macroeconomică și al treilea, de a încuraja o metoda alternativă de finanțare, alta decât creditul bancar.(…) Din păcate efectele OUG 114 ar putea să inverseze procesul de ajungere a bursei la statutul de piață emergentă”, a explicat Valentin Lazea.
Cine ar mai avea de suferit dacă ar dispărea Pilonul II de pensii? Chiar cei 7,25 milioane de participanţi la Pilonul II, câţi erau la finele anului trecut – a amintit economistul şef al BNR.
„Ar avea de suferit Bursa de Valori Bucureşti, care în loc să facă un pas spre piaţa emergentă ar face un pas înapoi. Ar avea de suferit bugetul, în condiţiile dispariţiei unui important finanţator. În aceste condiţii, se impune un dialog între autorităţi şi Asociaţia Administratorilor pentru Pensiile Administrate privat pentru a găsi un compromis pentru a nu dispărea acest tip de finanţare (respectiv Pilonul II – n.red.)”, a mai spus Valentin Lazea.
Oficialul BNR a reamintit că documentele oficiale privind Planul de aderare la euro recunosc importanţa Pilonului II de pensii pentru aderarea la acest sistem.