Parlamentarii USR au înaintat, luni, un proiect de declaraţie comună a celor două Camere ale Legislativului cu privire la încălcarea drepturilor fundamentale ale omului în Belarus, arată un comunicat de presă al partidului.
Declaraţia vine în contextul înmulţirii protestelor pro-democraţie din partea cetăţenilor belaruşi, în urma suspiciunilor privind fraudarea alegerilor prezidenţiale şi a violenţelor cu care autorităţile au răspuns protestelor din ultima perioadă.
Prin adoptarea unei astfel de declaraţii, România s-ar alătura statelor aliate şi partenere şi instituţiilor europene în condamnarea posibilei fraudări a scrutinului din data de 9 august 2020, în condamnarea reprimării violente a manifestanţilor paşnici cât şi în sprijinirea aspiraţiilor democratice ale cetăţenilor bieloruşi.
„Atunci când asistăm la suprimarea unor manifest democratice fireşti, şi când e vorba de folosirea violenţei populaţie paşnicei, o ţară democratică nu poate şi nu trebuie să rămână în pasivitate. Nu credem în tratarea cu mănuşi a dictatorilor, iar în momentul în care aceştia ajung să folosească muniţie de război împotriva propriilor cetăţeni, nu avem voie să stăm deoparte. Cu atât mai mult cu cât suntem cetăţeni ai unei ţări care şi-a câştigat libertatea cu preţul vieţii multor oameni. România, împreună cu restul lumii libere, trebuie să condamne în termeni fermi represiunea din Belarus” a declarat Dan Barna, preşedintele USR şi vicepreşedinte al Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor.
Senatorul USR Radu Mihail a spus că speră ca partidele parlamentare să înţeleagă urgenţa momentului şi să nu tergiverseze procedurile.
„Declaraţia pe care am propus-o astăzi (luni – n.r.) în Comisia de politică externă din Senat este un pas firesc şi sperăm că de această dată toate partidele politice vor înţelege urgenţa momentului şi nu vor mai recurge la acţiuni de tergiversare ori de uitare într-un sertar a acestei declaraţii aşa cum s-a mai întâmplat în cazuri similare. Nu mai putem închide ochii la ce se întâmplă în regiune şi nu ne mai putem permite să batem pasul pe loc în politica externă a României. Cetăţenii din Belarus trebuie susţinuţi în aspiraţia lor pentru democraţie, respectarea drepturilor omului şi un stat de drept, aşa cum s-a întâmplat cu toate statele europene începând cu 1989, mai ales România”, a transmis senatorul USR Radu Mihail, vicepreşedintele Comisiei de politică externă din Senat.
În urma reuniunii extraordinare a miniştrilor de externe din statele membre ale Uniunii Europene, Joseph Borell, Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, a declarat faptul că UE nu recunoaşte rezultatul alegerilor din Belarus.
El a lansat în numele UE un îndemn la dialog între putere, opoziţie şi alte forţe din societate şi a precizat că miniştrii de externe au fost de acord că se impune aplicarea unor sancţiuni împotriva celor responsabili de reprimarea violentă a protestelor şi de falsificarea rezultatului alegerilor prezidențiale din data de 9 august 2020.