Europarlamentarii PSD și PNL vor reclama Comisiei Europene presupuse ”derapajele democratice” ale administrației Traian Băsescu și avertizează că Bruxelles-ul ar putea declanșa sancțiuni împotriva României. Opoziția compară administrația Băsescu cu cea a premierului Viktor Orban din Ungaria. În replică, eurodeputații PDL au acuzat Uniunea Social Liberală că acțiunea sa afectează România în ansamblu.
Europarlamentarul PSD Rovana Plumb, vicelider al grupului sociliștilor și democraților (S&D) din parlamentul European, a declarat, sâmbătă, că Legislativul european va dezbate ceea ce ea a numit ”derapajele democratice” din România.
„Împreună cu Victor Ponta şi Crin Antonescu, vom continua în cursul următoarei săptămâni să prezentăm în cadrul PE, prin organizarea unei dezbateri publice pe asemănarea dintre profilul Traian Băsescu şi profilul Viktor Orban din Ungaria, despre derapajele democratice din România, urmând ca în cadrul PE să avem o dezbatere care va fi finalizată cu o rezoluţie în ceea ce priveşte România”, a spus Rovana Plumb, într-o conferință de presă.
Europarlamentarul PSD a mai avertizat că acțiunile colegilor săi de la PNL și PSD vor continua și la Consiliul Uniunii Europene și la Comisia Europeană, România riscând să fie sancționată.
”Nu ne vom opri doar la palierul PE, vom merge mai departe către Executiv şi către Consiliu, pentru ca privirile să se îndrepte către România. Dacă derapajele democratice vor continua, este clar că în cadrul dezbaterilor din Parlamentul European se poate invoca articolul 7 din tratat, care înseamnă sancţiuni instituţionale la adresa României. Nu dorim acest lucru, dar solicităm în mod expres ca acest guvern şi Traian Băsescu să plece. Una dintre sancţiuni se poate regăsi prin declanşarea oricărei proceduri de infringement, pe oricare domeniu, blocarea fondurilor europene şi dreptul de vot, dreptul de exprimare în Consiliul al poziţiei unui stat membru”, a mai spus șefa Oerganizației de Femei a PSD.
Ea a susținut, încă, să PSD nu va susține eventuala sancționare a României.
„Nu, nu, nu, dacă nu se ajunge la un consens, nu vrem să se ajungă la asta în Parlamentul European. Noi nu vom invoca articolul, am tras doar un semnal de alarmă pentru că acest lucru a intrat în atenţia foruirlor europene în ceea ce priveşte situaţia din Ungaria și vrem să evităm această situaţie”, a spus europarlamentarul PSD.
PDL: Opoziția face o manevră împotriva României
În schimb, eurodeputatul PDL Cristain Preda a susținut că situația din România nu se poate compara cu cea din Ungaria și că liderul PSD, Victor Ponta, a făcut un gest nedrept asupra României.
„Victor Ponta a făcut un gest de mare nedreptate faţă de propria ţară când spune că ce se întâmplă în Ungaria se întâmplă şi la noi. Unde e majoritatea de două treimi pe care Ponta o vede? Ponta comite o gravă greşeală politică. Încercarea de a apropia România de Ungaria e o nefericită manevră îndreptată de fapt de Ponta, poate fără să ştie, împotriva ţării”, a spus Preda.
În context, Preda a arătat că între Ungaria și România este o diferență mare, pentru că la Budapesta partidul de guvernământ, Fidesz, deține o majoritate confortabilă în parlament, care îi permite să treacă fără probleme orice lege, iar la București, Puterea ”de bine, de rău” abia reușțește să voteze câte o lege ”cu 50% plus unul sau două voturi”.
De asemenea, Ungaria a adoptat modificări legislative, printre care și constituționale, care afectează independența Băncii Centrale Ungare și a unor organisme de măsurare a parametrilor economici față de Guvern, ceea ce nu este cazul în România.