10 iunie, 2013

Parlamentarii care vor migra de la partidele din partea cărora au fost aleși la alt formațiuni politice își vor pierde mandatele, potrivit unor prevederi agreate luni de Uniunea Social Liberală la proiectul de revizuire a Constituției și adoptat de Comisia parlamentară de resort.

USL intenționează, însă, să instituie și alte prevederi legale pentru evitarea situațiilor în care parlamentarii ar face opoziție din interior partidelor din care fac parte.

”Va fi ca la primari. Nu vom acoperi situaţia pe care am avut-o cu unii primari care rămân în partid şi fac opoziţie internă. Dacă găsim în cursul acestei săptămâni o soluţie şi pentru această ultimă parte, ar fi excelent”, a afirmat copreședintele social-democrat al USL, Victor Ponta.


În cazul primarilor, aceștia își pied mandatele, dacă pleacă de bună-voie din partidul din partea căruia au candidat, însă își păstrează mandatele, dacă sunt excluși din partidele respective.

Un astfel de caz este cel al primarului sectorului 1, Andrei Chiliman, care a fost exclus din PNL, însă rămâne edil.

Alte astfel de cazuri sunt cele ale primarilor Neculai Onțanu, de la sectorul 2, care a fost exclus din PSD și a plecat la UNPR, Florentin Pandele, de la Voluntari, în aceeași situație.

Alte prevederi agreate de USL pentru Constituție:

  • Președintele țării nu va mai putea refuza să numească în funcție un ministru propus de premier, în caz de remaniere guvernamentală. Liderul USL Crin Antonescu a explicat că ”nu preşedintele poartă responsabilitatea alegerii ministrului respectiv”. ”El îl numeşte, la propunerea primului-ministru, prin decret prezidenţial, dar decizia de oportunitate, de conţinut, este una pe care şi-o asumă primul-ministru”, a mai spus șeful Comisiei parlamentare de revizuire a Constituției.
  • Viitorului șef al statului i se va reduce mandatul de la 5 la 4 ani. De asemenea, președintele este recunoscut explicit drept ”șef al statului”, care reprezintă statul și este ”garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării”, printr-un amendament al PNL adoptat luni de Comisia de revizuire a Constituției.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: