
Krzysztof Szczerski, persoana nominalizată de Polonia pentru a face parte din noua Comisie Europeană, a anunțat luni, la postul de radio RMF FM, că se retrage din această cursă după ce a discutat cu președintele-ales al Comisiei, Ursula von der Leyen.
În cadrul acestei discuții, viitorul președinte al Comisiei i-a spus lui Krzysztof Szczerski că a rezervat Poloniei postul de Comisar pentru agricultură.
”Acest portofoliu este atât de important pentru Polonia încât consider că trebuie să revină unei persoane care s-a ocupat toată viața sa de agricultură”, a afirmat la radio Krzysztof Szczerski, profesor de științe sociale și șef de cabinet al Președintelui Poloniei.
În intervenția la radio, Krzysztof Szczerski a sugerat că persoana potrivită pentru poziția de Comisar pentru Agricultură ar fi Janusz Wojciechowski- avocat, membru al Partidului Polonez al Agricultorilor și reprezentant al Poloniei în Curtea Europeană a Auditorilor.
Varșovia a confirmat ulterior că a transmis la Bruxelles propunerea ca Janusz Wojciechowski, care a fost și vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European, să fie Comisar european.
Krzysztof Szczerski și Ursula von der Leyen s-au mai întâlnit la începutul lunii august pentru a discuta posibilitatea ca reprezentantul Poloniei să ocupe poziția de Comisar pentru Politici regionale și infrastructură. ”Acestea erau zonele mele de expertiză”, a afirmat profesorul Szczerski.
După alegerile europarlamentare din mai 2019, Polonia a afirmat constant că dorește să obțină un portofoliu ”economic” în viitoarea Comisie Europeană.
Mandatul noii Comisii Europene începe la 1 noiembrie, iar Parlamentul European va începe în septembrie procedura audierii și aprobării persoanelor nominalizate la funcțiile de comisar european. România este una dintre puținele țări membre care încă nu a clarificat cine și ce portofoliu va deține în viitoarea Comisie.
Guvernul a trimis la Bruxelles două propuneri- Rovana Plumb și Dan Nica. Premierul Viorica Dăncilă și președintele-ales al Comisiei s-au întâlnit o singură dată, pe 20 august, pentru a discuta problema.
În urma întâlnirii, guvernul de la București a comunicat: ”În cadrul discuțiilor, au fost abordate aspecte legate de viitorul comisar european din partea României, inclusiv în ceea ce privește conturarea portofoliului alocat țării noastre în cadrul Comisiei Europene” și precizarea: ”Cei doi înalți oficiali au convenit să continue dialogul în perioada următoare.”