Compania DDS Diagnostic anunță că are pe stoc 2.400.000 de teste de salivă pentru școli, pe care le poate livra imediat. Anunțul companiei apare în contextul în care Ministerul Educației anunța în urmă cu câteva zile că stocul de teste este epuizat și cerea DSU să prezinte un grafic de livrare pentru testele pe care elevii trebuie să le prezinte la intrarea în clasă.
Un comunicat al companiei precizează: ”DDS Diagnostic are în stoc cele 2,4 milioane de teste contractate, încă din data de 4 decembrie, din care 400.000 de teste au fost gata de livrare înainte de 2 decembrie 2021.
IGSU nu a recepționat marfa și a trimis companiei o notificare de rezoluțiune a contractului din cauza întârzierii livrării.
Pentru justificarea întârzierii livrării cu 30 de ore, DDS Diagnostic a furnizat toate documentele necesare, documente care demonstrează că intrarea în țară a transportului a fost întârziată din motive de forță majoră, independente de voința companiei.
Societatea anunță că a informat ISU încă din 2 decembrie cu privire la întârzierea livrării provocate de apariția unei situații de forță majoră, clauză prevăzută în contract. ”Camera de Comerț și Industrie a României a emis Avizul privind existența cazului de forță majoră”, precizează compania.
”Subliniem că întreaga cantitate de teste este pe stoc și poate fi livrată de îndată, în interesul tuturor părților implicate și mai ales al elevilor, cadrelor didactice și funcționării sistemului de sănătate.
Forța majoră este justificată de contextul apariției crizei “Omicron”, când lanțul de aprovizionare global/internațional (care include producție materie primă/componente, logistică, manipulare, transport logistic etc) a fost supus unor noi restricții, care nu puteau fi prevăzute la data semnării contractului. Ca urmare, operatorul aerian ne-a anunțat că restul de 2 milioane de teste vor fi livrate cu întârziere de o zi la aterizare în România, fapt care a determinat o întârziere a livrării testelor DDS Diagnostic către IGSU cu 30 de ore. Am făcut tot ce a ținut de noi pentru a limita efectele forței majore”, precizează comunicatul DDS Diagnostic.
Compania care a asigurat logistica și transportul testelor confirmă precizările DDS Diagnostic.
“Din cauza situației pandemice globale, toate fluxurile de aprovizionare marfă au fost perturbate grav. Transportul maritim și feroviar au fost suprasolicitate în ultimele luni. Multe dintre companii au decis transferul mărfurilor pe modul de transport aerian, ceea ce a dus la cel mai mare nivel de încărcare al ultimilor ani.
Odată cu identificarea noii tulpini Covid Omicron – situație apărută cu câteva zile înainte de livrare și care nu putea fi prevăzută, piața s-a contractat și mai tare, măsurile de prevenție luate de toate țările au fost înăsprite, aceste măsuri afectând și mai puternic lanțurile de aprovizionare. (…) Cu toate eforturile depuse de toți cei implicați în acest transport, s-a reușit ca impactul să fie minim și testele să ajungă în București cu o întârziere de doar 24 de ore față de termenul de livrare avizat inițial”, a transmis Mihai Stoica, CEO Cargo SLS.
Achiziție în procedură de urgență finalizată în noiembrie
Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a lansat pe 14 octombrie licitația pentru testele de salivă destinate școlilor. În total, achiziția era estimată la 1.050.000.000 lei fără TVA, potrivit documentației oficiale publicate pe SEAP. Licitația s-a derulat în procedură de urgență și a durat 15 zile.
Achiziția, împărțită în 3 loturi, a fost adjudecată de 10 companii, care s-au angajat însă să livreze aproape 30 de milioane de teste de salivă. Cele mai multe teste – 5 milioane – le furnizează compania Viggo Fashion International SRL.
Acordurile cadru au fost semnate de ONAC cu câștigătorii licitației, separat pentru fiecare lot, în prima și a doua săptămână din noiembrie, iar termenele de livrare au fost de 10 zile.
Școlile din România consumă, săptămânal, 6,4 milioane de teste de salivă, în condițiile în care elevii sunt obligați să prezinte acest test de 2 ori pe săptămână, luni și joi.
Autoritățile au estimat că au nevoie de 70 de milioane de teste pentru a acoperi necesarul până la sfârșitul anului școlar. Testele sunt cumpărate și livrate inspectoratelor școlare prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.