7 noiembrie, 2022

Unul din patru europeni își descrie poziția financiară drept „precară”, mai mult de jumătate văd un risc serios ca asta să li se întâmple în lunile următoare, iar 80% au fost deja forțați să facă ”alegeri grele” în ceea ce privește cheltuielile.

Datele sunt relevate de un sondaj Ipsos realizat în 6 state membre UE, sondaj publicat de The Guardian.

Grecii, cei mai afectați de reducerea puterii de cumpărare

Pe măsură ce criza costului vieții, determinată de prețurile ridicate la energie, de inflația galopantă și de războiul din Ucraina, se amplifică, sondajul comandat de ONG-ul francez anti-sărăcie Secours Populaire descrie o imagine alarmantă a „un continent aflat pe buza prăpastiei”.


Mai mult de jumătate (54%) dintre cei peste 6.000 de oameni chestionați în Franța, Germania, Grecia, Italia, Polonia și Marea Britanie au declarat pentru Ipsos că puterea lor de cumpărare a scăzut în ultimii trei ani – în principal din cauza costului mai mare al alimentelor, combustibilului și întreținerii.

Țara cea mai afectată pare Grecia, unde 68% dintre respondenți au declarat că puterea lor de cumpărare a scăzut „mult” din 2019, urmată de Franța (63%), Italia (57%), Germania (54%), Marea Britanie (48%) și Polonia (38%).

80% dintre repondenți au făcut deja compromisuri financiare serioase

Aproximativ 80% dintre respondenți au spus că au fost deja forțați să facă semnificative compromisuri financiare, inclusiv reducerea călătoriilor (62%) sau perioadei de încălzire a casei (47%), împrumută de la prieteni sau familie (42%), caută un al doilea loc de muncă (40%) sau ”sar” peste o masă (29%).

În cele șase țări, 64% au spus că sunt „deseori” sau „uneori” incapabili să decidă de unde să mai economisească deoarece au tăiat deja ceea ce puteau, 28% au spus că apelează la descoperit de cont după jumătatea lunii și 27% se tem să-și piardă casa.


În medie, aproximativ 27% dintre respondenții din cele șase țări au declarat că situația lor financiară și materială este „precară”, definită ca „o singură cheltuială neașteptată care dă peste cap bugetul personal”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: