Guvernul de la Budapesta a semnat joi seara un acord preliminar de cumpărare a Budapest Bank, a opta bancă de pe piaţa ungară, de la GE Capital, ca parte a eforturilor de preluarea a controlului asupra domeniilor-cheie ale economiei, scrie Reuters.
Contractul urmează să fie încheiat în prima parte a anului viitor, a spus ministrul Economiei, Mihaly Varga, fără a preciza însă şi preţul la care a fost achiziţionată banca.
„Decizia de astăzi reprezintă recâştigarea suveranităţii asupra economiei noastre şi a puterii noastre de a acţiona”, a spus ministrul într-o conferinţă de presă.
Budapest Bank a fost activă în Ungaria din 1987 şi are mai mult de 100 de filiale în ţările central-europene. Are active de 883 de miliarde de forinţi, echivalentul a 2,9 miliarde de euro.
Achiziţia va fi finanţată de către banca de stat MFB Bank, iar guvernul de la Budapesta vrea ca în următorii doi ani să revândă Budapest Bank. În plus, ministrul a precizat că nu este exclusă fuziunea cu o altă bancă „naţionalizată”, MKB Bank, cumpărată la începutul acestui an de la BayernLB şi care era pe poziţia a cincea pe piaţa bancară din Ungaria. O astfel de fuziune ar face ca entitatea rezultată să ocupe locul doi, din punctul de vedere al activelor, pe piaţa bancară ungară.
Guvernul Orban a presat investitorii străini să vândă activele, după ce a impus o suprataxare a sistemului financiar, pe fondul evoluţiei proaste a economiei. Mai mult, instanţele ungare au dat o serie de decizii nefavorabile băncilor, în urma constatării clauzelor abuzive folosite pe scară largă care au ridicat nejustificat costurile creditelor pentru persoanele fizice.
Nu în ultimul rând, autorităţile ungare au decis convertirea întregului stoc de credite din valută în moneda naţională, forint, cu menţinerea ratelor de dobândă.
Protestele continuă al Budapesta
Această decizie vine pe fondul protestelor la faţă de guvern, tot mai numeroase în ultima vreme. Joi seara, 4000 de manifestanţi s-au adunat în Budapesta din nou, pentru a protesta faţă de corupţia autorităţilor.
Protestatarii au cerut să se pună capăt abuzului de putere şi corupţiei din sistemul public, în special din fiscul şi serviciile vamale ungare, instituţii la care trebuie să se facă audit şi ai căror directori corupţi continuă să gestioneze banii contribuabililor, scrie Budapest Beacon.
Ei au protestat şi faţă de naţionalizarea băncilor şi de naţionalizarea fondurilor private de pensii, intenţionate de guvern. În perioada următoare sindicatele vor ieşi în stradă, patronatele, dar şi ungurii care se opun naţionalizării fondurilor private de pensii.
Relaţia cu SUA este extrem de tensionată
Problemele interne şi contestarea guvernului ungar sunt accentuate de situaţia externă. Ungaria pare copilul renegat al lumii democratice. După ce în luna octombrie SUA au interzis accesul pe teritorul lor a 10 oficiali unguri, apropiaţi ai premierului Orban, o decizie fără precedent aplicată unui stat membru al UE şi NATO.
Relaţia cu SUA s-a tensionat şi mai mult în ultimele zile. SUA au numit un ambasador la Budapesta, pe Coleen Bell, producător de seriale tv, care a reuşit, în campania de realegere a preşedintelui Obama, să adune din donaţii 2,1 milioane de dolari şi a contribuit ea însăşi cu 800.000 de dolari la realegerea liderului de la Casa Albă.
Postul atribuit este o sincură care a stârnit revolta republicanilor şi, în special, pe a senatorului John McCain.
Acesta o consideră „total necalificată” pentru un astfel de post dificil. „Nu sunt împotriva numirilor politice şi înţeleg acest joc. Însă vorbim despre o naţiune care este pe cale să îşi cedeze suveranitatea unui dictator neofascist, care se bagă în pat cu Vladimir Putin şi noi trimitem ca ambasador producătorul serialului The Bold and the Beautiful”, a spus acesta.
Remarca senatorului McCain referitor la Viktor Orban, catalogat „dictator neofascist” a stârnit furia la Budapesta, acolo unde reprezentantul diplomatic al Statelor Unite a fost chemat la Ministerul de Externe. I s-a transmis că această etichetare a premierului este „total inacceptabilă” şi a respins remarcele senatorului McCain referitor la relaţia dintre Viktor Orban şi Moscova.
Ungurii l-au votat de trei ori pe premierul Orban, partidul acestuia şi viziunea lor despre viitorul ţării, a mai spus secretarul de stat din MAE ungar.
Un răspuns
Bunădimineața!
Excelent serviciu de analiză multidisciplinară! Bravo pentru consistență și întindere!
Aveți, însă, o problemă care devine agasantă pentru cititorii de zi cu zi ai site-ului: se pare că nu aveți un ”cap limpede” care să ”perie” articolele care sunt pline de greșeli de culegere și, uneori chiar de morfologie și sintaxă.
Remediați rapid, căci este păcat de publicație…
Dacă doriți, putem colabora pentru serviciul de ”cap limpede”, în condiții bune.
Ion Ciceală