17 iulie, 2017

Investițiile străine directe în România au crescut anul trecut cu 19%, la 4,573 miliarde de dolari, de la 3,83 miliarde de dolari în 2015, potrivit estimărilor Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD) pentru 105 state din întreaga lume.

UNCTAD publică constant studii cu privire la extinderea investițiilor străine în diferite regiuni și la impactul lor asupra dezvoltării economiilor receptoare de investiții.

Datele UNCTAD confirmă tendința de creștere a investițiilor străine în România, însă elementul de noutate din studiu arată dinamica internaționalizării afacerilor românești, adică valoarea investițiilor românești în străinătate, care se ridică la doar 241 milioane de dolari, o erodare puternică față de valoarea de 562 milioane de dolari din 2015.


Spre comparație, investițiile polonezilor în străinătate s-au ridicat într-un singur an la 6,436 miliarde de dolari, de 26 ori mai mult decât portofoliul de investiții românești peste hotare.

Aceste cifre arată limitele României în calea devenirii unei forțe regionale, în contextul în care capitalul românesc trece granițele cu mare greutate.


O radiografie a investițiilor românești peste hotare a fost publicată recent și de către BNR, care arată că 134 de companii cu capital autohton au trecut granița în perioada 2005-2015, iar ponderea acestor investiții în PIB este de 0,18%, România fiind ultima economie din regiune la acest indicativ.

„Pe fondul tendinţelor protecţioniste în extindere, care se pare că vor caracteriza pe viitor relaţiile comerciale internaţionale, autorităţile ar trebui să monitorizeze la fel de intens volumul ISD realizat de firmele româneşti în străinătate, precum este monitorizat volumul ISB sosit în economia României din străinătate şi să promoveze o evoluţie mai echilibrată între cele două tipuri de ISD”, avertizează studiul BNR.

Semnal de alarma pe 2017: investițiile străine directe au scăzut la 5 luni

Companiile străine au făcut investiţii directe în România în valoare de 1,444 miliarde euro în primele cinci luni ale acestui an, în scădere cu 12,6% faţă de perioada ianuarie-mai 2016, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

În primele cinci luni din 2016, investiţiile străine directe în România au însumat 1,653 miliarde euro, arată datele revizuite publicate de către BNR.

Principalele constrângeri identificate în rândul firmelor cu capital străin existente în România și al celor aflate în stadiul de prospectare sunt:

1. Proceduri rigide și greoaie (obținerea autorizațiilor de mediu; a vizelor pentru cetățenii din afară Uniunii Europene; a ajutorului de stat etc.)

2. Contactul limitat cu investitorii străini după ce aceștia au finalizat procesul de investire

3. Legăturile slabe între companiile locale și străine atât în interiorul parcurilor industriale cât și în necesitatea de a crea clustere industriale

Ce ar fi de făcut în perioada următoare mai ales că aportul investiţiilor străine în creșterea și dezvoltarea economică a României este de necontestat, prin contribuţia adusă la dezvoltarea tehnologică, creșterea exporturilor, importurile de know-how?

Spre exemplu, pentru atragerea  și păstrarea ISD, cu menținerea și amplificarea efectelor pozitive, autorii unui raport publicat de Consiliul Investitorilor Străini în România (FIC) şi Academia de Studii Economiceconsideră că sunt posibile și dezirabile două direcții de acțiune:

  • Creșterea capacității de absorbție a economiei. În mod cert, după cum sugerează și literatura de specialitate, impactul pozitiv al ISD în economia țării gazdă depinde de capacitatea de absorbție  a acesteia: calitatea capitalului uman, gradul de dezvoltare economică și tehnologică, stabilitatea și atractivitatea legislației. Astăzi, principalele surse de atractivitate pentru investitori sunt resursele create, precum infrastructura sau instituțiile, mai mult decât înzestrarea cu resurse naturale. Astfel de eforturi nu sunt menite numai să atragă investitorii străini, dar contribuie și la dezvoltarea economică a țării. De asemenea, va spori volumul de investiții cu valoare ridicată adăugată și eficiență crescută.
  • Dezvoltarea și implementarea unei strategii de atragere a ISD. Rezultatele pozitive ale României sunt limitate de lipsa unui document strategic care să privească în mod concret stimularea ISD, pârghiile economice pentru încurajarea acestora și remedierea eficienței scăzute a agențiilor românești de atragere a investițiilor, care nu au sugerat până în prezent că ar avea o poziție de forță ca partener de negocieri pentru investitorii străini.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: