Ambasadorul Marii Britanii la UE, Tim Barrow (foto), a trimis miercuri seara o scrisoare Comisiei Europene în care anunță, potrivit Politico, că țara sa nu va formula nicio propunere de comisar european înainte de alegerile generale, programate pentru data de 12 decembrie.
Anunțul Londrei ridică un obstacol major în fața instalării Comisiei von der Leyen la data de 1 decembrie și aduce din nou în discuție ideea instalării acesteia la data de 1 ianuarie 2020.
Ursula von der Leyen a cerut Marii Britanii în mai multe rânduri, după ce a devenit evident că Brexit nu se va produce la 31 octombrie, să facă o propunere de comisar european. Premierul Boris Johnson a acceptat de principiu această solicitare pe data de 12 noiembrie, când lucrările parlamentului britanic se opreau pentru campania electorală.
Or ghidul electoral al guvernului impune ca executivul nu trebuie să facă nominalizări pentru poziții de prim rang în instituții, inclusiv europene, în perioadă electorală.
Ultima șansă de validare a echipei von der Leyen în Parlamentul European pentru ca acesta să preia mandatul la termenul, deja amânat, de 1 decembrie, este sesiunea plenară a PE de la Strasbourg, de la finalul lunii noiembrie. Votul este însă pus sub semnul întrebării de lipsa unui membru al echipei.
Singura soluție pentru ca PE să poată vota totuși echipa Ursulei von der Leyen, iar noua Comisie să își înceapă mandatul la data de 1 decembrie, este ca în următoarele 10 zile să fie organizat un Consiliu European care să decidă modificarea sistemului (impus în 2013) un comisar/un stat membru.
Comisia Ursula von der Leyen ar fi trebuit să își preia mandatul la 1 noiembrie, dar data a fost amânată din cauza respingerii de către PE a 3 comisari nominalizați, de Franța, România și Ungaria. Problema părea rezolvată după ce toate cele 3 capitale au înaintat alte propuneri, acceptate de președintele-ales. Cei 3 candidați sunt audiați joi în comisiile de specialitate ale Parlamentului European.
Purtătorul de cuvânt al echipei de tranziție a Comisiei Europene, Mina Andreeva, a refuzat miercuri să răspundă întrebărilor repetate privind posibilitatea ca noua Comisie să își preia mandatul fără un reprezentant al Marii Britanii.
Din punct de vedere legal, Marea Britanie trebuie să fie reprezentată în Comisie atâta vreme cât este membră a UE, dar în trecut au mai existat situații în care Comisia a funcționat cu mai puțini membri decât state membre.
Noul termen-limită al Brexit este 31 ianuarie 2020, dar Regatul Unit poate ieși din UE mai devreme de această dată.